Σε φρούριο μετατρέπεται το κέντρο της Αθήνας σήμερα, λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία που θα πραγματοποιηθεί στις 14:00 στο Σύνταγμα, καθώς θα κλείσουν δρόμοι, αλλά και σταθμοί του μετρό.

Για τη «μεγαλύτερη μάχη» ενάντια στη «προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών» μιλούν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, καλώντας τους Έλληνες σε μαζική συμμετοχή και προσδοκώντας να επιτευχθεί το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε όσους βουλευτές ετοιμάζονται να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας, που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή.

Oι διοργανωτές περιμένουν πάνω από 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της συμφωνίας, ενώ  στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα της Κυριακής διαδηλωτές από την Κρήτη.

Οι αρχές έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα. Η τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή στα εθνικά οδικά δίκτυα στο ρεύμα προς Αθήνα, καθώς χιλιάδες πούλμαν και αυτοκίνητα μεταφέρουν διαδηλωτές στην Αθήνα από όλη την Ελλάδα. Η ΕΛΑΣ βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς οι αναρχικοί διοργανώνουν αντισυγκέντρωση στη 1μμ στα Προπύλαια.

Περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος έχει ήδη απαγορευτεί η στάση και η στάθμευση οχημάτων. Από τις 10 το πρωί η τροχαία θα προβαίνει σε έκτακτες ρυθμίσεις, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και γύρω από τους χώρους στάθμευσης των λεωφορείων. Από την ίδια ώρα κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του Μετρό: Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια. Οι συρμοί θα διέρχονται από τους σταθμούς χωρίς στάση.

Παράλληλα, θα στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης των αναρχικών με όσους θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Επιπλέον τρία περιπολικά της Άμεσης Δράσης και άνδρες της ΔΙΑΣ, θα βρίσκονται στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο. Όλα τα λεωφορεία που θα έρθουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο θα σταματούν στα διόδια Αφιδνών και θα συνοδεύονται από περιπολικά. Όπως συνέβη και πέρυσι, τα λεωφορεία θα σταθμεύον στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΛΑΣ έως και 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, ενώ δύο drones και ένα ελικόπτερο  θα μεταδίδουν εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων στη ΓΑΔΑ.

Η ανησυχία για μεμονωμένες αντιπαραθέσεις είναι έντονη και η αποφύγει τέτοιων περιστατικών θα κρίνει και την επιτυχία των μέτρων.

Ο σχεδιασμός προβλέπει, επίσης, αυξημένα μέτρα φύλαξης της Βουλής αλλά και του Μαξίμου, με βασική εντολή να σφραγιστεί κάθε σημείο γύρω από τα δυο κτήρια που θα μπορούσε να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Απόφαση της αστυνομίας είναι να παραμείνουν κλειστοί από νωρίς το πρωί οι σταθμοί του μετρό σε Ομόνοια, Πανεπιστημίου και Σύνταγμα.