Το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης του Τζουζέπε Κόντε ενέκρινε αργά σήμερα το νομοθετικό διάταγμα για το «εισόδημα του πολίτη» και την μείωση της συντάξιμης ηλικίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι το διάταγμα θα στηρίξει πέντε εκατομμύρια ανέργους και χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ η μείωση της συντάξιμης ηλικίας θα αφορά ένα εκατομμύριο πολίτες.

«Πρόκειται για ένα σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής για το οποίο η κυβέρνησή μας είναι περήφανη», πρόσθεσε ο Κόντε.

«Μέσα σε επτά μήνες εφαρμόσαμε τα δυο αυτά σημεία, που ήταν και τα κυριότερα του κυβερνητικού συμβολαίου. Όλες οι υπόλοιπες δεσμεύσεις μας, κατά συνέπεια, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα», συμπλήρωσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Συνολικά, το εισόδημα του πολίτη θα μπορεί να φτάνει τα 780 ευρώ το μήνα και θα μειώνεται αν ένας άνεργος ή κάτοχος κατώτατης σύνταξης έχει άλλα, παράλληλα εισοδήματα. Θα αρχίσει να χορηγείται από τον επόμενο Απρίλιο.

Ο δε υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, τόνισε ότι βάσει του νέου νόμου, θα υπάρχει η δυνατότητα συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια ηλικίας, με 38 έτη κρατήσεων. Και το μέτρο αυτό, θα αρχίσει να τίθεται σε εφαρμογή σε τρεις μήνες.