Στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Γραμματικού θα καταλήγουν 23.000 τόνοι υπολείμματος από τη διαλογή των μπλε κάδων του Δήμου Μαραθώνα και των όμορων δήμων, ετησίως ποσότητα ίση με όση πηγαίνει στον ΧΥΤΑ Φυλής μόλις σε μία εβδομάδα», σημειώνει σε ανακοίνωση του ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).

«Δεν πρόκειται για ακατέργαστο σκουπίδι όπως ίσως φοβούνται οι κάτοικοι της περιοχής, έχοντας στον νου τους τον προηγούμενο σχεδιασμό του χώρου ως ΧΥΤΑ που θα δεχόταν 120.000 τόνους ανεπεξέργαστων σκουπιδιών (ΣΔΙΤ επί Γ. Σγουρού)» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του ΕΣΔΝΑ Γιάννης Δρίβας σε μια εφ΄ όλης της ύλης ενημέρωση για την πορεία του έργου, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τον προσεχή Απρίλιο.

Αφορμή της συζήτησης αποτέλεσε η αντίδραση των κατοίκων στην απόφαση για τους 23.000 τόνους ετήσιας δυναμικότητας του ΧΥΤΥ Γραμματικού, η οποία προσδιορίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΝΑ προκειμένου να εγκριθεί η άδεια λειτουργίας του αλλά και η πιλοτική λειτουργία του χθες. Οι κάτοικοι αντιπαρατέθηκαν με επεισόδια, την υπαιτιότητα των οποίων ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, με ανακοίνωση του, αποδίδει στην περιφερειάρχη και πρόεδρο του Συνδέσμου Ρένα Δούρου χαρακτηρίζοντας την ως «ηθικό αυτουργό των επεισοδίων στο Γραμματικό».

Αναφερόμενος στον αποκλεισμό του απορριμματοφόρου από κατοίκους του Γραμματικού, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό είχε μεταφέρει το πρωί υπολείμματα από το ΚΔΑΥ (Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών) Κορωπίου, ο κ. Δρίβας επαναλαμβάνει ότι στο ΧΥΤΥ θα καταλήγει μόνο το προϊόν της ανακύκλωσης των απορριμμάτων του Μαραθώνα και των όμορων δήμων του, «ακριβώς όπως αυτό που χρησιμοποιείται και κατά τη σημερινή δοκιμαστική λειτουργία».

«Επρόκειτο για τα ξεδιαλεγμένα από το ΚΔΑΥ υπολείμματα των μπλε κάδων του Δήμου Μαραθώνα», τονίζει ο γενικός γραμματέας του ΕΔΣΝΑ. Συμπληρώνει δε ότι αυτό προβλέπεται στη σύμβαση του εργολάβου με τον Σύνδεσμο, στη βάση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και ότι υπήρχαν τα σχετικά παραστατικά όπως το δελτίο αποστολής (καθώς σύμφωνα με αυτά πληρώνουν οι δήμοι για την ταφή στο ΧΥΤΑ Φυλής).

Ο κ. Δρίβας επισημαίνει επίσης ότι ο χώρος του ΧΥΤΥ Γραμματικού δεν θα έχει καμία σχέση με χωματερή, γλάρους και τις άλλες γνωστές εικόνες των ΧΥΤΑ «που γνωρίζουν και συνειρμικά αναλογίζονται ορισμένοι, καθώς πρόκειται για φιλική προς το περιβάλλον εγκατάσταση που πληροί όλες τις σύγχρονες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος». Προϋποθέσεις, συνεχίζει, σύμφωνες με τον νέο ΠΕΣΔΑ που εκπόνησε η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, στη βάση των αρχών της κυκλικής οικονομίας και μιας χωροταξικά δίκαιης κατανομής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), έτσι ώστε να μη γίνεται ταφή ανεπεξέργαστων σκουπιδιών, αλλά μόνο υπολειμμάτων που προέρχονται από οποιαδήποτε μορφή επεξεργασίας απορριμμάτων.

Επισημαίνει ότι στην περίπτωση του Γραμματικού εφαρμόζεται η αρχή της εγγύτητας καθώς αφορά μόνο στο υπόλειμμα του Δήμου Μαραθώνα και όμορων δήμων (και όχι όλης της Αττικής). Και σημειώνει ότι οι πολίτες θα ωφεληθούν διπλά, καθώς αφενός μπαίνουν οι βάσεις για να πάψει να λειτουργεί το μοντέλο της Φυλής, αφετέρου δεν θα επιβαρυνθούν με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ κοινοτικών πόρων, που αν δεν προχωρήσει η πιλοτική λειτουργία, θα πρέπει να επιστραφούν στην ΕΕ.