Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων θα συμπεριλάβει το Νόβιτσοκ, τον νευροπαραλυτικό παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε πέρσι στη χημική επίθεση στο Σάλσμπερι της Αγγλίας, στον κατάλογο των απαγορευμένων τοξικών ουσιών.

Τα 41 μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΟΑΧΟ υιοθέτησαν σήμερα την κοινή πρόταση που είχαν υποβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ολλανδία και ο Καναδάς.

Όπως ανέφερε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Καναδά, Σαμπίν Νόλκε, η Ρωσία «διαχώρισε» τη θέση της, όμως η πρόταση δεν απορρίφθηκε. «Ευχαριστώ όλα τα μέλη που την στήριξαν», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και δεν διέρρευσαν άλλες πληροφορίες για το πώς διεξήχθη.

Οι 193 χώρες-μέλη του ΟΑΧΟ έχουν στη διάθεσή τους 90 ημέρες να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην απόφαση αυτή. Στη συνέχεια, το Νόβιτσοκ θα προστεθεί και επισήμως στον κατάλογο με τις απαγορευμένες ουσίες.

Η Βρετανία υποστηρίζει ότι Ρώσοι πράκτορες της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU δηλητηρίασαν πέρσι τον Μάρτιο τον πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του, στο Σάλσμπερι. Η Μόσχα αρνείται κάθε ανάμιξη στην υπόθεση αυτή.

Η προσθήκη του Νόβιτσοκ συνιστά την πρώτη τροποποίηση του καταλόγου των απαγορευμένων ουσιών αφότου υιοθετήθηκε η λίστα αυτή με βάση τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα του 1997. Ο κατάλογος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την τοξίνη VX, το σαρίν και το αέριο μουστάρδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από