Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις και ενόψει της κρίσιμης μάχης στη Βουλή, για τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την παραίτηση Καμμένου, έκανε λόγο για συνεννοημένη υπόθεση και σκηνοθετημένο διαζύγιο σχολιάζοντας χαρακτηρστικά ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθουν σήμερα να υπάρχουν απλά συγχωνεύθηκαν».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι τέσσερις στους επτά βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκ των οποίων οι δύο παραμενουν οι υπουργοί και οι δύο που δεν είναι υπουργοί δε διαγράφονται από την ΚΟ ώστε αυτή να παραμείνει στους πέντε βουλευτές και ο κ.Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του ως πρόεδρος κοινοβουλευτικου κόμματος.

«Ο κ.Τσίπρας και ο κ.Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννοηση. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει καμία νέα αρχή παρά ένα κακοσκηνοθετημένο θέατρο, ώστε ο κ.Καμμένος να μη χρειαστεί να βάλε την υπογραφή του στη συμφωνία των Πρεσπών αλλά ο κ.Τσίπρας να συνεχίσει να κυβερνά» υποστήριξε χαρακτηριστικά.

«Η πιο καθαρή λύση παραμένουν οι εκλογές», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει περίπτωση ο Αλ. Τσίπρας να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη μιας «ετερόκλητης κοινοβουλευτικής ομάδας που ανακάλυψε ξαφνικά τη γοητεία του πρωθυπουργού».

«Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας που θέλει να στηρίξει τον κ. Τσίπρα, θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής αλλά δεν θα απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Να αναλογιστούν οι βουλευτές την ψήφο τους», προσέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: «Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών και ναι σε μία κυβέρνηση που κάνει ζημιά στην χώρα».

Σε ερώτηση για την πρόταση Καμμένου να δεχθεί καμία χρήση του όρου Μακεδονία για να ψηφίσουν μαζί πρόταση μομφής ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι ο κ. Καμμένος που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας, κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας καθώς όταν είχε την δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών δεν το έκανε.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η θέση της ΝΔ παραμένει σταθερή και ίδια σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Παραμένει πιστή στην πολιτική που άσκησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν αναγνώρισε πότε ούτε Μακεδονία, ούτε μακεδονική ταυτότητα ούτε μακεδονική γλώσσα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά για το πώς θα ενεργήσει στην περίπτωση πουυπερψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τη Βουλή, ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι «τα Σκόπια μπορεί να μπουν στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα μπουν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από τα δικά μου χείλη δεν θα ακούσετε ποτέ τη φράση «Καλωσορίζω το Μακεδόνα πρωθυπουργό».

Απαντώντας δε στο τι θα κάνει, εάν η Βουλή καταψηφίσει την προωθούμενη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Αν η συμφωνία δεν περάσει, τότε θα αρχίσουμε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση».

«Η Συμφωνία δίνει την δυνατότητα στον κ. Ζάεφ να μονοπωλεί την Μακεδονία και γι’ αυτό διακηρύσσει ότι πήρε από την Ελλάδα αυτό που ήθελε: μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συμφωνία».

Για τη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ

Ότι δεν δέχθηκε πιέσεις από την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ ή από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την Συμφωνία των Πρεσπών, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν θα αναγνώριζε δημοσίως ότι υπήρξε ανταλλαγή των συντάξεων με την Συμφωνία των Πρεσπών.

Για τη συνάντηση με τη γερμανίδα καγκελάριο, ο κ.Μητσοτάκης  σχολίασε χαρακτηριστικά πως «ουδέποτε προσωπικά έχω δεχτεί πιέσεις, σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξήγησα πως η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με τη Συμφωνία. Το λαικό κόμμα σέβεται τη διαφορετική άποψη. Τα ίδια λέω εντός και εκτός» ενώ πρόσθεσε:  «Τι περιμένατε να πει η κα Μερκελ, τι πραγματικά εχει συμβεί; Υπάρχουν πράγματα στην πολιτική που γίνονται και δεν λέγονται».

Για τα «ανοίγματα»Τσίπρα στην κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος της ΝΔ, εκτίμησε ότι τα ανοίγματα Τσίπρα στην κεντροαριστερά μετά την αποχώρηση του κ.Καμμένου από την κυβέρνηση δεν αφορούν τους πολίτες.

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τοποθετούνται στον άξονα δεξιά- αριστερά αλλά στο μεσαίο χώρο, για τους νέους ανθρώπους αυτή η διάκριση δεν έχει σημασία, θέλουν λύσεις στα προβλήματα», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης , προσθέτοντας ότι « αυτοί οι συμπολίτες μας, πολλοί των οποίων δεν ανήκουν σήμερα στη ΝΔ δεν έχουν τίποτε να περιμένουν από τα ανοίγματα του κ.Τσίπρα».

Για τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ περί ακροδεξιών φωνών στη ΝΔ

Ως προς την κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα στη ΝΔ κυριαρχούν οι ακροδεξιές φωνές, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή τον κατηγορούν γιατι εντάσσει στη ΝΔ βουλευτές από φιλελεύθερα και κεντρώα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος εκτίμησε ότι εκέινο που ενοχλεί την κυβέρνηση είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, δξηλώντας χαρακτηριστικά :

«Κάθε φορά που η ΝΔ κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσε τα παραδοσιακά όρια του κόμματος και γινόταν παράταξη και αυτή είναι και η δικιά μου φιλοδοξία».

Ταυτόχρονα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε ότι οι παραδοσιακές ιδεολογικές γραμμές ξεθωριάζουν, αναφέροντας ότι συναντά κόσμο στις περιοδείες του συναντά κόσμο που δεν έχει ψηφίσει ξανά ΝΔ και θα ψηφίσει τώρα, ενώ σύμφωνα με τον κ.Μητσοτάκη αυτό συμβαίνει διότι καταλαβαίνουν ότι «σήμερα το διακύβευμα είναι άλλο, να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση, να φύγει αυτή η κυβέρνηση».

Για την οικονομική πολιτική της ΝΔ

Αναφερόμενος στην οικονομική του πολιτική είπε ότι θα έχει δύο άξονες: Τη μείωση των φόρων και των εισφορών και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δήλωσε με κατηγορηματικότητα ότι δεν θα κάνει απολύσεις στον δημόσιο τομέα αλλά θα επανεξετάσει τις προσλήψεις που έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημείωσε ότι δεν θα δεσμευτεί για προσλήψεις σε κανέναν τομέα, όπως πχ στην Παιδεία, εάν πρώτα δεν εξετάσει τα δεδομένα και τις ανάγκες. Σημείωσε πάντως ότι οι προσλήψεις στην Παιδεία θα ξεκινήσουν από την ειδική αγωγή. Είπε ακόμη ότι θα εξοικονομήσει πόρους για όσα έχει εξαγγείλει από το νοικοκύρεμα του κρατικού τομέα και την αντιμετώπιση της σπατάλης και από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι των εταίρων μπορούν να συζητηθούν και να αναθεωρηθούν. Μία κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των εταίρων και των αγορών μπορεί μετά από ενάμισι ή δύο χρόνια να συζητήσει ακόμη και τα πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας. Είπε ακόμη ότι όταν αναλάβει την εξουσία «ξέρω ότι η εικόνα της χώρας θα είναι μία εικόνα προβληματική, με κόστος δανεισμού και για την χώρα αλλά και για τις επιχειρήσεις υψηλό. Βασική μου προτεραιότητα είναι η μείωση του κόστους δανεισμού και για την χώρα και για τις επιχειρήσεις».

Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι «δεν διαθέτει κοινωνικό πρόσωπο» απάντησε: Η απόφαση να υπάρχουν πρότυπα σχολεία για τα παιδιά που αξίζουν είναι μία πολιτική που ευνοεί τους πλούσιους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάω για ευνομία ώστε να υπάρχει τάξη και ασφάλεια στις φτωχές περιοχές και όχι στην Εκάλη ή την Κηφισιά ή για την επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτές είναι πολιτικές που ευνοούν τους πλουσίους ή τους πιο αδύναμους; Όταν μιλάμε για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και για κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων είναι πολιτικές για τους ισχυρούς ή για τους πιο αδύναμους; Στόχος αυτών των πολιτικών είναι η βελτίωση της ζωής όλων των Ελλήνων αλλά ξεκινάμε από τους πιο αδύναμους. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ αλλά δεσμεύομαι ότι θα μειωθεί οριζόντια κατά 30% σε μία διετία.