Πανηγυρικό είναι το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης των Σκοπίων στον απόηχο της ψηφοφορίας που επικύρωσε τη συμφωνίας των Πρεσπών με 81 βουλευτές.

«Πήραμε την μοίρα μας στα χέρια μας. Γράφουμε Ιστορία ανοίγοντας το δικό μας μέλλον. Αποδείξαμε ότι τα θαύματα είναι δυνατά. Δείξαμε ότι είμαστε Ευρωπαίοι, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά επίσης με τους όρους των ευρωπαϊκών αξιών» αναφέρει στην πρώτη του αντίδραση ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικολά Ντιμιτρόφ.

«Είμαι περήφανος που είμαι στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» προσθέτει ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρώτη ανακοίνωση του Ζόραν Ζάεφ, όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για νέο, ιστορικό κεφάλαιο στη χώρα, σημειώνοντας πως ανοίγει πλέον ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. «Οι βουλευτές ψήφισαν τη συμφωνία που επιτρέπει τη διεθνή ολοκλήρωση και αναγνώριση της χώρας μας ως κυρίαρχο κράτος με πλήρη επιβεβαίωση της ταυτότητας των Μακεδόνων».

Επιπλέον, συνεχίζει ο Ζάεφ, «η μακεδονική γλώσσα θα αναγνωρίζεται διεθνώς. Ο ύμνος μας, η σημαία μας, παραμένουν τα ίδια και προστατεύονται. Η υποκοότητά μας θα είναι πλέον Μακεδόνες / πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Εκλογές ζητά το VMRO-DPMNE

Στην αντίπερα όχθη, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι επέκρινε την απόφαση της Βουλής για την τροποποίηση του Συντάγματος της πΓΔΜ και κατηγόρησε ως υπεύθυνο γι’ αυτό τον πρωθυπουργό της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι ζήτησε την διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, μαζί με τις προεδρικές, που προγραμματίζονται για τα τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου.

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι ανέφερε ότι οι 39 βουλευτές του κόμματός του απείχαν από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής.