Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή, με συνοπτικές διαδικασίες, αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Νωρίτερα το απόγευμα, κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε και επίσημα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία για την υιοθέτηση, από την Βουλή, των συνταγματικών τροπολογιών, με την οποία εξασφαλίζεται πλειοψηφία τουλάχιστον δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών ψήφισαν και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος "BESA". Η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με το θέμα της υπηκοότητας, που είχε προκαλέσει τις αντιδράσεις του "BESA". Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης σημειώνεται ότι με σχετική τροπολογία του Συντάγματος, η υπηκοότητα ορίζεται ως «μακεδονική/ πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η διατύπωση, στην αλβανική γλώσσα, για τους αλβανικής εθνικής καταγωγής πολίτες της χώρας.

Συγχαρητήρια από Τσίπρα

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Ζάεφ για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος της πΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ για την έγκριση των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, απηύθυνε, μέσω του λογαριασμού του στο Twitter και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εψαχνε τους 80

Η προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 ψήφων, είχε ξεκινήσει από νωρίς το πρωί όμως καθώς δεν είχε καταφέρει να τους συγκεντρώσεις η προγραμματισμένη  αρχικά  για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) συνεδρίαση της Βουλής, ανεβλήξθη.

Ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι, που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, είχε ανακοινώσει το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. «Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Η συμφωνία με το αλβανικό κίνημα

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “MIA”, ο εκπρόσωπος τύπου του κυβερνώντος SDSM, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, απαντώντας πριν λίγο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κινήματος BESA, Μπιλάλ Κασάμι, κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δύο τρίτων για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ζάεφ-Κασάμι, ο Κοσταντίνοφ ανέφερε ότι θα υπάρξει αργότερα κοινή ανακοίνωση. Επικαλούμενη ανεπίσημες πληροφορίες, η ιστοσελίδα “NOVA TV” υποστηρίζει ότι η συμφωνία προβλέπει πως τα αιτήματα του BESA θα ενσωματωθούν σε νόμους και όχι στο Σύνταγμα. Τα ΜΜΕ σημειώνουν ότι μετά και την εξέλιξη αυτή, η συνεδρίαση της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη ώρα

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων “ΜΙΑ”, o φυγόποινος πρώην Πρωθυπουργός και πρώην ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, από την Βουδαπέστη όπου βρίσκεται, κάλεσε χθες τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επανεξετάσουν τη στάση τους σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις.

«Αυτή είναι μια νύχτας αγρυπνίας για τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Αυτή η νύχτα τους προσφέρει μια  τελευταία ευκαιρία για να αναθεωρήσουν και να θέσουν το εθνικό συμφέρον πάνω από το κομματικό και προσωπικό συμφέρον. Η πλειοψηφία των πολιτών, όπως επιβεβαιώθηκε  από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δεν αποδέχεται τη Συμφωνία  (για το όνομα). Αλλά αυτή η κυβέρνηση-μαριονέτα είναι αποφασισμένη να αντιταχθεί στη λαϊκή βούληση, να φυλακίσει, να αποβάλει ή να συντρίψει όλους όσους είναι εμπόδιο στο δρόμο της», έγραψε  ο Γκρούεφσκι στο μήνυμά του στο Facebook.

Ο χρόνος για την συνταγματική αναθεώρηση βάσει των προβλεπόμενων από την Συμφωνία των  Πρεσπών τελειώνει, ανέφερε  στο μήνυμά του  ο Γκρούεφσκι  και τόνισε  ότι πρέπει να ληφθούν  ιστορικές αποφάσεις, ενώ για μια ακόμα φορά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί μια καλύτερη, πιο δίκαιη συμφωνία  και η ένταξη της πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ να συντελεστεί με έναν  λογικό συμβιβασμό.

Το κυβερνών SDSM σε δελτίο τύπου  που εξέδωσε χθες αναφέρει ότι ο «ο υπέρμαχος των  αντιδυτικών απόψεων, Νίκολα  Γκρούεφσκι», μετά την παρότρυνσή του προς τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας να επανεξετάσουν τη στάση τους, έστειλε γραπτές οδηγίες εναντίον της πΓΔΜ και στα «πιόνια του, τους  ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του  VMRO-DPMNE και (σ.σ. του περιθωριακού φιλορωσικού κόμματος) «Ενωμένη Μακεδονία», Χρίστιαν Μίτσκοσκι και Γιάνκο Μπάτσεφ αντίστοιχα».

Σύμφωνα με το  πρακτορείο,  η ανακοίνωση του SDSM αναφέρει ότι «ο δειλός φυγάς πρώην Πρωθυπουργός, προϊστάμενος του Μίτσκοσκι,  του  Μπάτσεφ και του Ιβάνοφ ( του Προέδρου της πΓΔΜ), δίνει εντολές μέσω κοινωνικών δικτύων, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ανακόψει  την πρόοδο της χώρας στην πορεία της προς την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». Η ανακοίνωση του SDSM τονίζει ότι η πΓΔΜ θα  γίνει μέλος της ΕΕ και  του ΝΑΤΟ, ότι η  χώρα κινείται προς τα εμπρός και δεν υπάρχει επιστροφή. «Ο καταδικασμένος εγκληματίας Νίκολα Γκρουέφσκι θα εκτίσει την ποινή του και θα προσαχθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για την  βλάβη που έχει προκαλέσει στην χώρα», προσθέτει η ανακοίνωση.