Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο αντιπρόεδρος της τουρκοκυπριακής «κυβέρνησης», Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, δήλωσαν ότι «την παρούσα στιγμή δεν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι «το μέλλον των συνομιλιών σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ε.Ε. και κυρίως τις επικείμενες ευρωεκλογές».

Εξάλλου, ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι αυτήν τη στιγμή στην Κύπρο δεν υφίσταται διαδικασία διαπραγμάτευσης. «Στην Κύπρο δεν υφίσταται αυτήν την στιγμή μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Υπάρχουν μονάχα εργασίες για να διαπιστωθεί το καθεστώς του συμβουλευτικού μηχανισμού, που ξεκίνησαν μαζί με τον διορισμό της συμβούλου του γγ του ΟΗΕ , της κ. Τζέιν Λουτ», είπε.

Ο κ. Οζερσάι, ο οποίος βρίσκεται στην Νέα Υόρκη για να προβάλλει την άποψη ότι έχει έρθει πλέον η στιγμή της ριζικής αναθεώρησης του καθεστώτος της ειρηνευτικής δύναμης, δηλώνει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να διαιωνίσει το υφιστάμενο καθεστώς , που κατά την άποψη του, παρέχει «ανέσεις» στην ίδια.