Ο Αμερικανός καταμηνυτής ατασθαλιών Ντάνιελ Έλσμπεργκ, πρώην στρατιωτικός αναλυτής ο οποίος είχε αφήσει να διαρρεύσουν εμπιστευτικά έγγραφα για τον σχεδιασμό του πολέμου στο Βιετνάμ, κέρδισε σήμερα Τετάρτη 9/1 το βραβείο Ούλοφ Πάλμε 2018 για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Έλσμπεργκ, 87 ετών, τιμήθηκε για τον βαθύ «ανθρωπισμό του και την ασυνήθιστη ηθική γενναιότητά του», ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Ο ογδονταεπτάχρονος επέτρεψε την περιβόητη διαρροή χιλιάδων εγγράφων πριν από σχεδόν μισό αιώνα, που αποκάλυπταν τα ψέματα που είχαν πει δημόσια διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Γνώριζε καλά πως διέτρεχε τον κίνδυνο μιας μακράς ποινής φυλάκισης και διακινδύνευε τη σταδιοδρομία του. Χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες, η απόφασή του οδήγησε στην υποχώρηση μιας κυβέρνησης που ψευδόταν, τη συντόμευση ενός παράνομου πολέμου και τη διάσωση ενός ανυπολόγιστου αριθμού ανθρωπίνων ζωών», ανέφερε η κριτική επιτροπή.

Οι ενέργειές του απεικονίζονται σε διάφορες ταινίες του Χόλιγουντ, κυρίως τα «Pentagon Papers» (ελληνικός τίτλος, «The Post: Απαγορευμένα μυστικά» – 2017) του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Το Βραβείο Ούλοφ Πάλμε, που απονέμεται κάθε χρόνο από το σουηδικό εργατικό κίνημα, συνοδεύεται από 75.000 δολάρια (65.500 ευρώ).

Ιδρύθηκε στη μνήμη του Σουηδού σοσιαλδημοκράτη Ούλοφ Πάλμε, ένθερμου υποστηρικτή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σφοδρού πολέμιου της αμερικανικής αναμιξης στο Βιετνάμ, που δολοφονήθηκε στη Στοκχόλμη το 1986.

Από το 1987, το βραβείο τιμά υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, όπως ο βραβευθείς με Νόμπελ Ειρήνης 2018, ο Κονγκολέζος γιατρός Ντένις Μουκουέγκε και ο πρώην Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη.