H πλέον, επικίνδυνη «συνήθεια» χιλιάδων οδηγών – που αυξήθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια της κρίσης – να κυκλοφορούν τα οχήματα τους ανασφάλιστα φαίνεται ότι μειώνεται σημαντικά, μιας και από την περασμένη άνοιξη έχουν σταλεί σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόστιμα στους κατόχους ανασφάλιστων ΙΧ. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, από τα 436.653 ως πιθανά ανασφάλιστα που εντοπίστηκαν –  και για τα οποία στάλθηκαν πρόστιμα τους προηγούμενους μήνες – ο αριθμός των ανασφάλιστων έχει μειωθεί σχεδόν στις 100.000.

Είναι επίσης, σίγουρο, ότι η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει και σε νέες διασταυρώσεις οχημάτων, τους επόμενους μήνες,  ώστε να διαπιστωθεί αν έχει μειωθεί ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και φυσικά να εντοπίσει νέους παραβάτες. Ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι το γεγονός, ότι, τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα με ανασφάλιστα οχήματα . Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, το γεγονός, ότι πλέον κανένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να περάσει τον έλεγχο του ΚΤΕΟ, αν το όχημα δεν είναι ασφαλισμένο.

Πάντως, για όσους επιμένουν να έχουν τα αυτοκίνητα τους ανασφάλιστα, και δεν έχουν πληρώσει το πρόστιμο, ο νόμος απέναντι τους θα είναι ακόμη πιο σκληρός, μιας και οι κάτοχοι αυτών των οχημάτων θα είναι αντιμέτωποι με αφαίρεση των πινακίδων, των αδειών κυκλοφορίας και με ακόμη πιο «τσουχτερά» πρόστιμα.

 Όσοι δεν έχουν ασφαλίσει το όχημα τους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει προηγουμένως να έχουν πληρώσει το πρόστιμο – που κυμαίνεται από 100 έως και 250 ευρώ –  ενώ σε περίπτωση εμπλοκής οχήματος σε ατύχημα  πλέον, ο ΚΟΚ προβλέπει αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια. Πλέον, στην αγορά των μεγάλων ασφαλιστικών εταιρειών υπάρχει πληθώρα επιλογών σε ασφαλιστικά πακέτα όλων των τύπων αυτοκινήτου ( επιβατικά και επαγγελματικά ), με τους αγοραστές πλέον, να έχουν τη δυνατότητα να ασφαλίσουν το όχημα τους χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.