Η Παλαιστινιακή Αρχή ανακοίνωσε την Κυριακή ότι διέταξε τους υπαλλήλους της να αποχωρήσουν από τη συνοριακή διέλευση της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, πρακτικά κλείνοντας τη βασική πύλη εξόδου για τους πολίτες του πάμφτωχου παλαιστινιακού θύλακα.

Η διαφορά ως προς τα σύνορα συνδέεται με τη συνεχιζόμενη σύγκρουση ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή — που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και επικεφαλής της είναι ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ηγέτης της Φατάχ — και το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που κατέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας πριν από μια δεκαετία, έπειτα από εμφύλια σύρραξη.

Για να λειτουργήσει ξανά η διέλευση στη Ράφα, που σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί πρακτικά το μοναδικό σημείο εξόδου για το 95% των 2 εκατομμυρίων κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας, θα χρειαστεί η έγκριση της Αιγύπτου ώστε να αναλάβει την ευθύνη γι’ αυτή η Χαμάς.

Κανένα σχόλιο από Αίγυπτο

Δεν είναι σαφές εάν το Κάιρο θα το επιτρέψει. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει κάνει ως τώρα κανένα σχόλιο για την κρίση που έχει ενσκήψει.

Οι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής είχαν σταλεί στις συνοριακές διελεύσεις της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ και προς την Αίγυπτο το 2017, κατόπιν συμφωνίας που κλείστηκε με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Είχε θεωρηθεί το πρώτο χειροπιαστό βήμα στις προσπάθειες να τερματιστεί η σύγκρουση.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ανέφερε ότι αποφάσισε να αποσύρει τα στελέχη της από τη Ράφα εξαιτίας ενεργειών της Χαμάς που υπονόμευσαν την παρουσία της και εξαιτίας της αιχμαλώτισης στελεχών της στη Λωρίδα της Γάζας

Κατόπιν «της επιμονής της Χαμάς να επιτείνει τον διχασμό (…) και της ανάκρισης, της κράτησης και της καταστολής των υπαλλήλων μας», η Παλαιστινιακή Αρχή εντέλει «έχει πειστεί πως είναι ανώφελο» να συνεχίσει την προσπάθεια «να διατηρούμε παρουσία εκεί».

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από σήμερα. Η λειτουργία της διέλευσης επρόκειτο να ανασταλεί ούτως ή άλλως ως αύριο Τρίτη, λόγω αργίας.

Αλληλοκατηγορούνται

Για τον Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπο της Χαμάς, το κλείσιμο των συνόρων με την Αίγυπτο αποτελεί «άλλο ένα τιμωρητικό μέτρο του Αμπάς σε βάρος του λαού της Γάζας».

Κατά τον ίδιο, η απόφαση αποτελεί επίσης «πλήγμα» για «την Αίγυπτο», που επέβλεπε «την εφαρμογή της συμφωνίας συμφιλίωσης» των παλαιστινιακών παρατάξεων, την οποία «κατέστρεψε ο Αμπάς».

Η φτώχεια μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, λόγω του αποκλεισμού του θύλακα από το Ισραήλ και την Αίγυπτο, των τριών πολέμων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς από το 2008, αλλά και της σύγκρουσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων.

Το Ισραήλ λέει ότι ο αποκλεισμός που επιβάλλει επί μία δεκαετία και πλέον στον θύλακα έχει σκοπό να μην εισέρχονται εκεί όπλα.

Εχουν γίνει αρκετές προσπάθειες συμφιλίωσης ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς τα τελευταία χρόνια, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Στελέχη της Φατάχ καταγγέλλουν ότι η Χαμάς έχει θέσει υπό κράτηση 400 υποστηρικτές της και ακτιβιστές στη Λωρίδα της Γάζας μέσα στις τελευταίες ημέρες.

Η Χαμάς από την πλευρά της καταγγέλλει τις συλλήψεις δεκάδων μελών και υποστηρικτών της από τη Φατάχ στη Δυτική Οχθη.