Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα τον τόμο που παραχωρεί Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο Πέτρο Ποροσένκο ήρθε στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη αυριανή τελετή», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός Πρόεδρος, προσθέτοντας «προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση».

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί, βάσει του προγράμματος, αύριο στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφάνιο, σε τελετή παράδοσης που θα λάβει χώρα με Συλλείτουργο στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανείων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην πρωτοχρονιάτικη θεία λειτουργία χαρακτήρισε τη χορήγηση του Αυτοκεφάλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018 και πρόσθεσε: «Αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας»