«Ένας ήρωας, εντός εισαγωγικών, για τον κ. Τσίπρα μετετράπη σε κατηγορούμενο και η κυβέρνηση οφείλει να δώσει πολιτικά εξηγήσεις, διότι ο πρωθυπουργός για τους προστατευόμενους μάρτυρες είχε μιλήσει διθυραμβικά στη Βουλή όταν είχε έρθει το θέμα της Novartis και εδώ βλέπουμε αυτή την εξέλιξη για την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις», δήλωσε, για τις εξελίξεις στην υπόθεση Novartis o αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης.

«Eμείς, όταν είχε έρθει το θέμα και η κυβέρνηση είχε μιλήσει για το σκάνδαλο του αιώνα, είχαμε πει, αφού διαβάσαμε τη δικογραφία, ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μάρτυρες γνώσης αλλά με μάρτυρες γνώμης, οι οποίοι δεν προσεκόμισαν συγκεκριμένα στοιχεία αλλά είπαν «νομίζω», «θεωρώ», «η πιάτσα λέει», κ.ο.κ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης., μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 fm» υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «όλο αυτό ήταν έτσι κι αλλιώς προβληματικό. Έγινε τώρα, με την εξέλιξη αυτή, με τη μετατροπή του ήρωα σε κατηγορούμενο, δύο φορές προβληματικό και πολιτικά και νομικά».

Σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος διευκρίνισε ότι «έχει να κάνει με το ότι μια υπόθεση προχωρεί με την κυβέρνηση να λέει ότι είναι σκάνδαλο του αιώνα χωρίς να υπάρχουν μαρτυρίες που να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία». Για το νομικό σκέλος τόνισε ότι «η νομοθεσία μας απαγορεύει να θεωρηθεί προστατευόμενος μάρτυρας εμπλεκόμενος στην υπόθεση» και σχολίασε ότι ήταν γνωστό από το 2017 το γεγονός ότι ο μάρτυρας ήταν εμπλεκόμενος στην υπόθεση από την μαρτυρία της προστατευόμενης μάρτυρος Κελέση. «Δεν θα μπορούσε (ο μάρτυρας να κηρυχθεί προστατευόμενος) λόγω της μαρτυρίας της Κελέση η οποία τον θεωρούσε εμπλεκόμενο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Χατζηδάκης, σχολίασε: «δεν το ξέρω αν θα περάσει από την ελληνική Βουλή. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει τις ψήφους. Θα δοκιμάσει, θα φέρει τη συμφωνία και μπορεί να βρει τις ψήφους να περάσει. Υπάρχει όμως ένα θέμα λειτουργίας πια της ίδιας της κυβέρνησης, διότι ο κ. Καμμένος έχει πει ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του, θα φύγει από την κυβέρνηση. Επομένως τίθεται πολιτικά ένα θέμα υπάρξεως κυβέρνησης στη χώρα ή όχι».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι το 1993, μόλις η κυβέρνηση τότε του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, βρέθηκε με 150 βουλευτές, εκείνος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός και πήγαμε σε εκλογές. Χαρακτήρισε σωστή τη δήλωση του περασμένου Ιουνίου του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Τζανακόπουλου, ότι η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο σενάριο θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και χαρακτήρισε εντελώς διαφορετική τη χθεσινή αναφορά του κ. Τζανακόπουλου ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει με την ανοχή της Βουλής.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι η ΝΔ είναι αντίθετη στη συμφωνία συνολικά και στο ερώτημα αν θα προχωρήσει σε πρόταση δυσπιστίας απάντησε: «Θα κάνουμε ό,τι επιβάλει ο συνταγματικός μας ρόλος και η συνείδησή μας. Όλα αυτά θα τα δείτε να εκτυλίσσονται καθώς θα προχωρούν οι μέρες και θα ξεδιπλώνονται και οι κινήσεις της κυβέρνησης η οποία ελπίζω πραγματικά για τη χώρα μας και για την εικόνα μας να επιδείξει μια στοιχειώδη σοβαρότητα».