Μετά τη δωρεά 5 εκατομμυρίων για την μετεγκατάσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής από το Θέατρο Ολύμπια στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και εκείνη των 2,5 εκατομμυρίων για την υλοποίηση του προγράμματος της Εναλλακτικής Σκηνής και των κοινωνικών και εκπαιδευτικών δράσεων, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχωράει σε νέα δωρεά για την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Όπως ανακοίνωσε το πρωί ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος, το Ίδρυμα προσφέρει επιπλέον 20 εκατομμύρια ευρώ, σε ορίζοντα τετραετίας για την καλλιτεχνική εξωστρέφεια του οργανισμού.

«Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας θησαυρός και πιστεύουμε ότι πρέπει να τον γνωρίσει και ο κόσμος εκτός Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Δρακόπουλος.

Η δωρεά έρχεται να στηρίξει την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και την γνωστοποίηση του έργου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο λοιπόν της δωρεάν θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη των στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, συμπαραγωγών, μετακλήσεων, διεθνών περιοδειών που θα συντελέσουν στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Λυρικής.

«Η συμβολή του Ιδρύματος Νιάρχος θα μας δώσει τη δυνατότητα να πετάξει η Λυρική στο εξωτερικό. Η δωρεά έρχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη διεθνή παρουσία μας. Έρχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα και μας βοηθά να εργαστούμε συστηματικά προς μια πραγματικά νέα καλλιτεχνική ταυτότητα» ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού Γιώργος Κουμεντάκης.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Κουμεντάκης, η ανάπτυξη του σχεδιασμού για την νέα τετραετή κίνηση εξωστρέφειας της Λυρικής, θα στηριχθεί πάνω σε συγκεκριμένους άξονες. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει συστηματικά τα πρώτα χρόνια και θα εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια της τετραετίας της δωρεάς ώστε να έχουν οι δράσεις την απαραίτητη ώθηση.

Τα χρήματα του ιδρύματος σε πρώτη φάση θα διατεθούν για τις συμπράξεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες με σημαντικά λυρικά και όχι μόνο θέατρα, μπαλέτα και ομάδες χορού από όλο τον κόσμο. Σκοπός είναι με αυτόν τον τρόπο να γίνουν παραγωγές με ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στίγμα, οι οποίες μπορούν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα την καλλιτεχνική ταυτότητα της Λυρικής.

Ακόμα, φιλοδοξία είναι να γίνουν μετακλήσεις σπουδαίων αρχιμουσικών, σκηνοθετών, μονωδών, χορογράφων, σκηνογράφων, ενδυματολόγων και χορευτών, οι οποίοι αρθρώνουν έναν ιδιαίτερο καλλιτεχνικό λόγο και βρίσκονται στην ακμή της πορείας τους και με τους οποίους η Λυρική μπορεί να αναπτύξει μια ισότιμη και δημιουργική σχέση.

Σημαντικός άξονας στη διάθεση των χρημάτων είναι η εξαγωγή του καλλιτεχνικού έργου της Λυρικής. Γι’ αυτό το λόγο, θα συνεχιστούν οι αναθέσεις νέων έργων Ελλήνων καλλιτεχνών ώστε να γίνουν υψηλότατου επιπέδου έργα που θα ταξιδέψουν και θα γίνουν γνωστά εκτός της χώρας. Έτσι, οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν σε θέατρα και φεστιβάλ του εξωτερικού ώστε παράλληλα οι Έλληνες καλλιτέχνες που αξίζουν να έχουν την ευκαιρία να δοκιμαστούν σε νέα κοινά. «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια πρωτογενή παραγωγή με Έλληνες συνθέτες που καταγράφουν την σύγχρονη δημιουργία. Αυτό έχει ενδιαφέρον να τους δείξουμε στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα οι Ευρωπαίοι τα ξέρουν ήδη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμεντάκης.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ένας κύκλος 2-3 παραγωγών που θα φύγουν προς τα έξω, με ποσόστωση του μπαλέτου και της Εναλλακτικής σκηνής ώστε να δώσουν ένα σαφές στίγμα του έργου της Λυρικής. Μέλημα υπάρχει για να δοκιμαστούν και παιδικές παραγωγές στην φάση της εξωστρέφειας όπως και οι συνέργειες της όπερας με άλλες μορφές τέχνης.

Οι πρώτοι σταθμοί της περιοδείας θα είναι σε Ευρώπη και Αμερική αλλά φιλοδοξία είναι το έργο της Λυρικής να φτάσει μέχρι και την Ασία.

Πέρα από τον διεθνή προσανατολισμό, η δωρεά θα στηρίξει και το αφιέρωμα ετήσιας διάρκειας της Λυρικής για την επανάσταση του 1821. Στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, προγραμματίζονται για το 2021 νέες παραγωγές όπερας κα μπαλέτου, αναθέσεις νέων έργων, συμπράξεις με σημαντικά σύνολα και διακεκριμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

Κεντρικός στόχος του συγκεκριμένου αφιερώματος είναι να αναγνωριστεί η επανάσταση όχι ως ένα τοπικό αλλά ως ένα διεθνούς εμβέλειας ιστορικό γεγονός. Ακόμα θέλουν οι άνθρωποι της Λυρικής να καταδειχθεί η σύνδεση με τις κορυφαίες επαναστάσεις που οδήγησαν στη δημιουργία των μεγάλων ανεξάρτητων κρατών – εθνών του σύγχρονου κόσμου όπως η Γαλλική και Αμερικανική Επανάσταση.

Θέλοντας λοιπόν να δώσουν οι παραγωγές ένα στίγμα δημοκρατίας, δημιουργίας των εθνών, οι άνθρωποι της Λυρικής προγραμματίζουν ένα μεγάλο φάσμα δράσεων εκτός κι εντός Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διάθεσης είναι η συμμετοχή τούρκων καλλιτεχνών, οι οποίοι θα καταθέσουν την άποψή τους από την άλλη πλευρά, περνώντας τελικά όχι μόνο στο λόγο αλλά και στο αντίλογο.

Το τελευταίο πακέτο χρημάτων από τη δωρεά έχει προβλεφθεί να δοθεί για την προβολή του οργανισμού και του έργου της Λυρικής εντός κι εκτός Ελλάδας.