Η Ονδούρα θα διεξαγάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ όσον αφορά το σχέδιο η μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσαν οι τρεις κυβερνήσεις την Τρίτη, καθώς η Τεγκουσιγκάλπα εννοεί να βαδίσει στον δρόμο που χάραξε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, παρά τη διεθνή κατακραυγή που προκάλεσε η απόφασή του να αναγνωρίσει την ιερή πόλη ως ισραηλινή πρωτεύουσα.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες συναντήθηκαν στην Μπραζίλια, όπου μετέβησαν για την τελετή κατά την οποία ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντά του ο ακροδεξιός νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Οι τρεις άνδρες συμφώνησαν να διεξαχθούν συνομιλίες στις πρωτεύουσες των χωρών τους για να «προχωρήσει η διαδικασία της απόφασης να ανοίξουν πρεσβείες τόσο στην Τεγκουσιγκάλπα όσο και στην Ιερουσαλήμ», καθώς και να «ενισχυθούν οι πολιτικές σχέσεις» και ο «συντονισμός» στις προσπάθειες οικονομικής «ανάπτυξης της Ονδούρας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι Πομπέο, Νετανιάχου και Ερνάντες.

Ο δεξιός πρόεδρος της Ονδούρας προστίθεται στους ηγέτες που αποφάσισαν να μιμηθούν το παράδειγμα του Τραμπ και να μεταφέρουν τις πρεσβείες των κρατών τους από την Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ παρότι το τελικό καθεστώς της δεν έχει ακόμη διευθετηθεί — η απόφαση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου εξόργισε τους Παλαιστίνιους και προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Ο Ερνάντες δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι τριμερείς συνομιλίες σηματοδοτούν την εμβάθυνση μιας «σημαντικής πολιτικής συμμαχίας».

Ο Τραμπ έχει απειλήσει επανειλημμένα να κόψει την οικονομική βοήθεια που χορηγούν οι ΗΠΑ στην Ονδούρα — μια μικρή, φτωχή χώρα, ο πληθυσμός της οποίας δεν ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια πολίτες — εξαιτίας των καραβανιών των μεταναστών που έφθασαν στα σύνορα της χώρας του έπειτα από ένα μακρύ ταξίδι διαμέσου της επικράτειας του Μεξικού.

Η Γουατεμάλα, άλλη μια χώρα που επιδιώκει να αποκτήσει στενότερη σχέση με την Ουάσινγκτον, μιμήθηκε αμέσως την κίνηση του θυελλώδη μεγιστάνα και άνοιξε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ δύο ημέρες έπειτα από την έναρξη της λειτουργίας της αμερικανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην ιερή πόλη. Η Παραγουάη έπραξε το ίδιο, αλλά η νέα κυβέρνησή της ανακάλεσε την απόφαση αφού ανέλαβε, τον Σεπτέμβριο.

Ο Νετανιάχου δήλωσε εξάλλου την Κυριακή πως ο πρόεδρος Μπολσονάρου τον διαβεβαίωσε πως το θέμα είναι «το πότε, όχι το εάν» η πρεσβεία της Βραζιλίας θα μεταφερθεί από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.