Οι ιταλοί βουλευτές ενέκριναν το Σάββατο το βράδυ τον προϋπολογισμό του 2019, σε τεταμένη ατμόσφαιρα, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε, η οποία ωστόσο αναγκάστηκε να περιορίσει τα εμβληματικά της μέτρα υπό την πίεση των Βρυξελλών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ο προϋπολογισμός που προέκυψε από μια μακρά αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είχε απορρίψει την αρχική εκδοχή του –για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης– είχε ήδη εγκριθεί από τη Γερουσία πριν από μία εβδομάδα.

Έπειτα από δύο ώρες δηλώσεων τις κοινοβουλευτικές ομάδες και αμοιβαίων κατηγοριών μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης, η ψήφος εμπιστοσύνης επικυρώθηκε με 327 ψήφους υπέρ, 228 κατά και μία αποχή. Η επίσημη έγκριση του προϋπολογισμού έχει προγραμματιστεί για αύριο το πρωί.

Η κυβέρνηση την οποία συγκροτούν το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε αστέρων (M5S) και η ακροδεξιά Λέγκα που είναι στην εξουσία από την 1η Ιουνίου, προβλέπει δημόσιο έλλειμμα στο 2,04% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, από 2,4% αρχικά. Η πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2019 μειώθηκε στο 1% από 1,5%.

Η Ιταλία πρέπει να περιορίσει το δημόσιο χρέος της, το οποίο υπερβαίνει το 130% του ΑΕΠ της, για να αποφύγει τις κυρώσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών και τη διαδικασία παράβασης της ΕΕ.