Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα Παρασκευή να κλείσει τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών με το Μεξικό αν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δεν δεχθούν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός τείχους, μια διαφορά που έχει προκαλέσει μερική παράλυση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης από τις 22 Δεκεμβρίου.

«Θα αναγκαστούμε να κλείσουμε πλήρως το Νότιο Σύνορο αν οι κωλυσιεργοί Δημοκρατικοί δεν μας δώσουν τα χρήματα για να τελειώσουμε το τείχος και επίσης να αλλάξουμε τους γελοίους νόμους για τη μετανάστευση που έχει φορτωθεί η χώρα μας», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ.

Ο δισεκατομμυριούχος έγραψε στη συνέχεια ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες χάνουν τόσα χρήματα στο εμπόριο με το Μεξικό βάσει της NAFTA, πάνω από 75 δισεκατομμύρια τον χρόνο (χωρίς να περιλαμβάνονται τα Ναρκοχρήματα που θα ήταν πολλές φορές αυτό το ποσό), ώστε θα εξετάσω το κλείσιμο του Νότιου Συνόρου ως «μια επικερδή επιχείρηση»».

Ο Τραμπ καταγγέλλει συχνά τη Βορειοαμερικανική συμφωνία ελεύθερων ανταλλαγών (NAFTA) που ενώνει τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες, απαιτώντας από τους γείτονές του να τη διαπραγματευθούν εκ νέου. Μια νέα συμφωνία για την αντικατάστασή της υπογράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου.

Συνεχίζοντας μια σειρά τουίτ, ο Τραμπ επανέλαβε πολλές φορές: «Είτε κατασκευάζουμε το τείχος είτε κλείνουμε το Νότιο Σύνορο».

Χθες Πέμπτη απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικανούς προκειμένου να τεθεί τέρμα στο κλείσιμο των κυβερνητικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μερική παράλυση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, η οποία έθεσε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους σε αναγκαστική αργία, αναμένεται ως εκ τούτου να παραταθεί τουλάχιστον έως την ερχόμενη εβδομάδα.