Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολούθησε την επιτυχή δοκιμή νέου ρωσικού υπερηχητικού πυραυλικού συστήματος με την ονομασία Avangard, ικανού να οπλισθεί με πυρηνικές ή συμβατικές κεφαλές.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν παρακολούθησε την δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στην ρωσική Απω Ανατολή από κτίριο του ρωσικού υπουργείου Αμυνας στην Μόσχα.

Ο ρώσος πρόεδρος είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι η Μόσχα αναπτύσσει σειρά νέων οπλικών συστημάτων, ανάμεσά τους και το Avangard, κατά την διάρκεια μίας από τις πλέον πολεμοχαρείς ομιλίες του αυτής της χρονιάς, λέγοντας ότι θα μπορούν να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο και να διαφύγουν τις αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, προγράμματα για την ανάπτυξη των οποίων έχουν οι μεγάλες δυνάμεις Ρωσία, ΗΠΑ και Κίνα, είναι πυραυλικά συστήματα εξαιρετικά υψηλής ταχύτητας τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτισθούν από τα υπάρχοντα αντιπυραυλικά συστήματα.