Μεγάλη σπείρα που διακινούσε απομιμητικά προϊόντα («μαϊμού»), ναρκωτικές ουσίες και λαθραία καπνικά προϊόντα, έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, εξαρθρώθηκε από την αστυνομία. Ειδικότερα, συνελήφθησαν 36 άτομα, εκ των οποίων οι 4 είναι Έλληνες, ηλικίας από 33 έως 56 ετών και οι 32 αλλοδαποί, ηλικίας από 22 έως 57 ετών. Σύμφωνα με την αστυνομία, για την ίδια υπόθεση αναζητούνται τουλάχιστον άλλα 29 άτομα, τέσσερα από τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχος Γιώργος Κανέλλος κατά την παρουσίαση της υπόθεσης, κατασχέθηκαν χιλιάδες απομιμητικά προϊόντα και είδη παρεμπορίου, ενώ το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η σπείρα από τη δράση της, το τελευταίο τρίμηνο, υπολογίζεται στο ποσό των 220.000 ευρώ. Το προσδοκώμενο οικονομικό όφελος των μελών της οργάνωσης ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.

Σε βάρος των συλληφθέντων, σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, περί εξαρτησιογόνων ουσιών, απάτες και πλαστογραφία, κατ΄εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, παράβαση του νόμου περί σημάτων, ταυτοποίησης των κατόχων και χρηστών εξοπλισμού και υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, αθέμιτου ανταγωνισμού, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, απόπειρα πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, νόμου περί όπλων, απείθεια, καθώς και για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Τις πρωινές ώρες της περασμένης Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών και άλλων αστυνομικών υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατά την οποία διαπιστώθηκε, ότι περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον 70 άτομα, σχεδόν αποκλειστικά αλλοδαποί, σε καθημερινή βάση από στις 8.30 το πρωί έως τις 5.30 το απόγευμα, διακινώντας έναντι χρηματικής αμοιβής ή άλλων ανταλλαγμάτων, σε διερχόμενους πολίτες, τσάντες, παπούτσια και άλλα απομιμητικά προϊόντα, λαθραία τσιγάρα και καπνό, καθώς και ναρκωτικές ουσίες σε χρήστες.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον έξι άτομα, αποκλειστικά άνδρες, σε καθημερινή βάση είχαν τον ρόλο τσιλιαδόρων στη συμβολή της Πατησίων με τη Χέυδεν, τη Δεριγνί και την Αντωνιάδου. Παράλληλα, τουλάχιστον είκοσι άτομα, κυρίως άνδρες, σε καθημερινή βάση διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα, κάρτες SIM και άλλα προϊόντα, τα περισσότερα εκ των οποίων κατά μήκος της οδού Πατησίων, μπροστά από την πανεπιστημιακή σχολή. Επίσης, γύρω στα 4 άτομα, διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες (κάνναβη, ηρωίνη, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη) τις περισσότερες φορές στην συμβολή των οδών Πατησίων και Αντωνιάδου.

Μάλιστα, οι δράστες διακινούσαν ναρκωτικές ουσίες και λαθραία τσιγάρα και τα Σαββατοκύριακα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι εξακριβώθηκε η άμεση σύνδεση της ομάδας ατόμων που δραστηριοποιείτο περιμετρικά του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας με άτομα που δρούσαν στη Θεσσαλονίκη και διέθεταν απομιμητικά προϊόντα.

Στην κατοχή των δραστών και σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 26 συνολικά οικίες και καταστήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, περισσότερα από 5.000 είδη απομιμητικών προϊόντων διαφόρων επώνυμων εταιρειών όπως ρολόγια, τσάντες, ρουχισμός, γυαλιά ηλίου και υποδήματα, περισσότερα από 5.500 είδη προϊόντων παρεμπορίου, φορτιστές κινητών τηλεφώνων, handsfree, θήκες κινητών τηλεφώνων, ψηφιακοί δίσκοι ήχου και εικόνας και κάρτες SIM εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, περισσότερα από 100 «σήματα», επώνυμων εταιρειών, καθώς και μικροποσότητες ναρκωτικών ουσιών, κυρίως ηρωίνης και κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης.

Οι συλληφθέντες, με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε σε κύρια ανάκριση.