«Παρά το γεγονός ότι η εταιρεία μας επανειλημμένα σας έχει ενημερώσει για τις συναλλαγές στις οποίες είναι υποχρεωτικά μπλεγμένη. Παρά το γεγονός ότι διαρκώς σας τροφοδοτούμε με στοιχεία για την επίμαχη υπόθεση. Παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα συστηματικά συναλλαγές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν. Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα στον έντυπο κι ηλεκτρονικό Τύπο περί της ELFE, της αποψίλωσής της και τον ρόλο συγκεκριμένων προσώπων, η εντύπωση που δίνεται είναι ότι κυριαρχεί αδικαιολόγητη στασιμότητα και εν πολλοίς αποχή από την ανάληψη ουσιαστικής δράσης».Επιστολή – «βόμβα» της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου ΑΕ (ΔΕΠΑ) που σύμφωνα με πληροφορίες στάλθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2018 στην Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αλλά και στον επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, φέρνουν στο φως «ΤΑ ΝΕΑ». Πρόκειται για ένα έγγραφο που στάλθηκε από τη ΔΕΠΑ αρκετές ημέρες μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τα χρέη της εταιρείας λιπασμάτων ELFE, κι ενώ άρχισε ν» αποκαλύπτεται ο ρόλος του «μυστικοσύμβουλου» του Μαξίμου Μανώλη Πετσίτη. Κι εκεί πάλι καταγγέλλεται αδράνεια των αρμόδιων Αρχών στις αναφορές της ΔΕΠΑ, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες οφειλές της ELFE και σαφείς ενδείξεις για «ξέπλυμα χρήματος». Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά αντίδραση από πλευράς των αρμόδιων Αρχών.

Μέχρι στιγμής «ΤΑ ΝΕΑ» έχουν φέρει στο φως δύο διαδοχικά έγγραφα, που είχε συντάξει στις 2 και στις 22 Μαΐου 2017 ο πρώην πρόεδρος της Αρχής κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Παντελής που αποχώρησε λίγες ημέρες αργότερα. Σε δύο επιστολές η Αρχή είχε εντοπίσει τις περίεργες μεθοδεύσεις γύρω από τα χρέη της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

Πριν από λίγες ημέρες

Ομως το έγγραφο που στάλθηκε προ μόλις 11 ημερών, αυτή τη φορά προς την Αρχή κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (σ.σ.: επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή!) και παρελήφθη κι από την ΑΑΔΕ είναι ίσως το πιο ενδεικτικό του έντονου παρασκηνίου της υπόθεσης. Στελέχη της ΑΑΔΕ προς το παρόν αρκούνται να μιλούν για μια «σοβαρή υπόθεση».

Οπως σημειώνεται σε επικριτικό ύφος από τη ΔΕΠΑ «επί ενάμισι έτος, με τις επιστολές που αποστέλλει η ΔΕΠΑ περιοδικά και κατά μήνα, αλλά και εκτάκτως προς την Αρχή σας, όπως ακριβώς και με την παρούσα, η οποίας σας επιδίδεται με δικαστικό επιμελητή, η εταιρεία μας σας ενημερώνει για τη ραγδαία εξέλιξη του χρέους της ELFE καθ» όλο το διάστημα που σας στέλνουμε ενημερώσεις από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα».

Αφού η ΔΕΠΑ καταγγέλλει την προαναφερόμενη «αδικαιολόγητη στασιμότητα», συνεχίζει σε έντονο ύφος επισημαίνοντας: «Παρακαλούμε ν» αποφανθείτε: υπάρχει ή όχι νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διά μέσου της ΔΕΠΑ; Μετά από σχεδόν διετή τακτική ενημέρωσή σας, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο από την Αρχή σας, προκαλώντας εύλογη ανησυχία κι απορία. Ενόψει της ανωτέρω αδράνειας – ή αδικαιολόγητης έλλειψης ενημέρωσης προς την εταιρεία μας – πρέπει να επισημανθεί ότι τα συμφέροντα της ΔΕΠΑ διακυβεύονται πλέον ολοένα και περισσότερο, δεδομένου ότι στην υπόθεση εμφανίζονται διαρκώς νέες εταιρείες με εξαιρετικά αμφίβολη φερεγγυότητα κι άγνωστη δραστηριότητα».

Ακολούθως υπάρχει μία πλήρης ανάλυση των χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ, τον ρόλο των εικονικών εταιρειών κ.λπ. Για να καταλήξει το έγγραφο προς τις αρμόδιες Αρχές, σημειώνοντας ότι «λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της ζημίας που προκαλείται στο Δημόσιο, το υλικό που η εταιρεία μας προσκομίζει εδώ κι ενάμισι έτος, καθίσταται πρόδηλη η αναγκαιότητα ν» αναλάβει η Αρχή σας ουσιαστική δράση». Και συμπληρώνει: «Η αδράνεια που παρατηρείται έως σήμερα εκ μέρους σας πλήττει καίρια την εταιρεία μας».