Η Ουκρανία θα στείλει ξανά πολεμικά πλοία στη θάλασσα του Αζόφ, όπως δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος, παρά την κατάσχεση των τριών ουκρανικών πλοίων και του προσωπικού τους από ρωσικά πλοία, πριν από ένα μήνα.

«Η ρωσική επιθετικότητα δεν θα εμποδίσει τα πλάνα μας να ενισχύσουμε την ναυτική μας παρουσία στην Αζοφική Θάλασσα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσινόφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, σε συνέντευξή του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Αν υποχωρήσουμε, η Ρωσία θα επιτύχει τον στόχο της να καταλάβει την Θάλασσα του Αζόφ, θέτοντας νέα σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα και νομιμοποιώντας την κατάληψη της Κριμέας», δήλωσε στο BBC News Ukraine ο Τουρτσινόφ.

Παράλληλα, ο Τουρτσινόφ υποστήριξε ότι το Κίεβο θα προσκαλέσει και αντιπροσώπους του ΝΑΤΟ και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) να επιβιβαστούν στα πλοία, ώστε να αποδείξει ότι η Ουκρανία δεν παραβιάζει κανένα νόμο.

Δεν έδωσε ωστόσο ακριβή ημερομηνία για το πότε θα ξεκινήσουν οι νέες επιχειρήσεις, αν και πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με το Reuters, ότι δεν θα καθυστερούσαν.

Σχολιάζοντας τις κινήσεις αυτές, η Μαρία Ζακάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε πως η πρόθεση της Ουκρανίας να στείλει πολεμικά πλοία στο στενό του Κερτς είναι μία «πρόκληση», ενώ νωρίτερα είχε διευκρινίσει πως η Ρωσία δεν προχωράει στην ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσία της στη Θάλασσα Αζόφ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Νοεμβρίου τρία ουκρανικά πλοία πέρασαν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα της Ρωσίας, καθώς κινούνταν προς το στενό του Κερτς, στην είσοδο της Θάλασσας Αζόφ. Η Ρωσία κατέσχεσε τα ουκρανικά πλοία και έθεσε υπό κράτηση 24 μέλη του πληρώματος, καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα κάλεσμα να σταματήσουν.