Καθόλου απρόσμενες δεν ήταν οι δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας, Χουλουσία Ακάρ, που απάντησε στον Ελληνα ομόλογό του, Ευάγγελο Αποστολάκη. Και δεν ήταν απρόσμενες διότι το σκηνικό έντασης στο Αιγαίο είναι πάγια τακτική της Αγκυρας, ειδικά αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία επιδιώκει να «καθίσει» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την Ελλάδα «γκριζάροντας» περιοχές, νησιά και βραχονησίδες.

Η Τουρκία έχει «λάβει τα μέτρα της» προκειμένου να μην επιτρέψει «κανένα τετελεσμένο» στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας, και τέως αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ακάρ απαντώντας στον Ευάγγελο Αποστολάκη. Ο τελευταίος είχε πει ότι ότι «αν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα μας θα την ισοπεδώσουμε. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή μας», στέλνοντας μηνύματα στην άλλη πλευρά.

«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να προστατεύσουμε τη γαλάζια πατρίδα μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε». Αυτή ήταν η δήλωση που έκανε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στον ναύαρχο Αποστολάκη, ο οποίος χθες είχε πει «Στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο, δεν θα υποχωρήσουμε από τα δικαιώματα του λαού μας, της Τουρκικής Δημοκρατίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο».

Ο τούρκος υπουργός ασφαλώς κινείται στην προκλητική γραμμή που έχει χαράξει η Αγκυρα. Αλλωστε, μόλις το πρωί έγιναν γνωστές δηλώσεις από τον πρώην γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΘΑ, Γιαλίμ, ο οποίος βάφτισε τουρκικά 18 ελληνικά νησιά, μεταξύ αυτών τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Χίο, τη Λέσβο κ.λπ.

Οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξήσει και την πολεμική παρουσία τους στην περιοχή με συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Μόλις το πρωί της Πέμπτης δύο τουρκικά μαχητικά F-16, μπήκαν στις 8:42 στο FIR Αθηνών, στις 8:43 πραγματοποίησαν, χαμηλή πτήση σε ύψος 4 χιλιάδες πόδια, πάνω από το Καστελόριζο και αποχώρησαν από το FIR Αθηνών στις 8:44. Και μάλιστα την ώρα που ο Πάνος Καμμένος αναχωρούσε από τη Μεγίστη με ελικόπτερο.

Από τη Δευτέρα έως σήμερα έχουν σημειωθεί συνολικά 11 υπερπτήσεις αριθμός ρεκόρ για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν έφτανε όμως το πρωϊνό επεισόδιο. Λίγο μετά τις 11.20 η Τουρκία προχώρησε σε νέες υπερπτήσεις στο Καστελόριζο και τη Ρω.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, σχηματισχμός 2 τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 11.23 και στις 11.25 εκτέλεσε υπερπτήσεις στο Καστελόριζο στα 25.000 πόδια. Στη συνέχεια τα τουρκικά F-16 πέταξαν και πάλι στις 11.31 πάνω από το Καστελόριζο αλλά και από τη Ρω στα 30.000 πόδια. Ο σχηματισμός βγήκε από το FIR Αθηνών στις 11.32.

Σημειώνεται ότι οι υπερπτήσεις αποτελούν έμπρακτη αμφισβήτηση από πλευράς της Τουρκίας της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας και είναι ενδεικτική των προθέσεών της τις τελευταίες ημέρες να κλιμακώσει τις προκλήσεις.

Σενάρια που προκαλούν ανησυχία

Τα ανησυχητικά σενάρια για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενισχύονται από τις φήμες που θέλουν τους Τούρκους να κάνουν ένα θερμό επεισόδιο στην περιοχή θέλοντας να «σύρουν» την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις ακόμη και για θέματα που δεν συζητούνται καν, όπως οι «γκρίζες» ζώνες που η Τουρκία βάζει στο τραπέζι.

Ισως και λόγω των φημών περί τουρκικών δραστηριοτήτων στο Αιγαίο με προσπάθεια κατάληψης ακόμη και βραχονησίδας, παρακίνησαν το ναύαρχο Αποστολάκη να χαράξει κόκκινες γραμμές.

Και μπορεί αυτές να είναι αυτονόητες και από την πολιτική και από την στρατιωτική ηγεσία, το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Διότι οι πατριωτικές κορώνες με το βλέμμα στην κάλπη, που επιδίδεται ο Πάνος Καμμένος, δεν είναι εξωτερική πολιτική.

Ο υπουργός Αμυνας και πάλι αποφάσισε να μιλήσει μέσω twitter, γράφοντας Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες.

Και κάπως έτσι διεξάγεται ένας διάλογος που δεν οδηγεί πουθενά και που απλά ενισχύουν το κλίμα ανασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Η επικίνδυνη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προφανώς δεν οδηγεί πουθενά, αντιθέτως φέρνει νέα αδιέξοδα, ειδικά από τη στιγμή που η εξωτερική πολιτική έχει αφεθεί στα χέρια του Πάνου Καμμένου, προφανώς γιατί στο Μαξίμου πιστεύουν ότι «χρωστάνε» στον κυβερνητικό εταίρο τους και θέλουν να τον διασώσουν αφήνοντάς τον να κάνει παιχνίδι.

Κι από την άλλη η Τουρκία έχει «ξεφύγει» θέλοντας βεβαίως να κρατά μόνιμα το πόδι της στο… γκάζι και να μην επιτρέπει στην Ελλάδα να αισθάνεται μόνη της στο Αιγαίο.