Η εμφάνιση την Τρίτη του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ Μάικλ Φλιν ενώπιον δικαστή της Ουάσινγκτον και η διάλυση του φιλανθρωπικού Ιδρύματος του αμερικανού προέδρου είναι τα τελευταία επεισόδια στην εξέλιξη της σειράς των δικαστικών ερευνών που έχουν ως αντικείμενο τον κάτοικο του Λευκού Οίκου και το περιβάλλον του.

Αθέμιτη σύμπραξη με την Ρωσία

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ επιφορτίσθηκε τον Μάιο 2017 με τη έρευνα για κάθε σύμπραξη ή συντονισμό ανάμεσα στην ρωσική κυβέρνηση και πρόσωπα που συνδέονται με την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, αλλά και κάθε υπόθεση που προκύπτει από αυτές τις έρευνες.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο 2016 στο Trump Tower στην Νέα Υόρκη με ρωσίδα δικηγόρο που ισχυριζόταν ότι κατείχε ενοχοποιητικές για την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον. Ο Πολ Μάναφορτ, τότε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ο μεγαλύτερος γιος του ρεπουμπλικανικού υποψηφίου και ο σύμβουλος και γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ ήσαν επίσης παρόντες στην συνάντηση αυτή.

Ο Ρόμπερτ Μάλερ προσπαθεί να μάθει εάν ο Ρότζερ Στόουν, άτυπος σύμβουλος του Τραμπ, είχε συμφωνήσει με την WikiLeaks για την μετάδοση το καλοκαίρι του 2016 χιλιάδων ηλεκτρονικών μηνυμάτων του Δημοκρατικού Κόμματος, το περιεχόμενο των οποίων έφερε σε δυσχερή θέση τη Χίλαρι Κλίντον.

Η αμερικανική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες κατά 25 πρακτόρων των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών GRU για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές.

Ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας ΜάικλΦλιν και ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος Τζορτζ Παπαδόπουλος παραδέχθηκαν ότι είπαν ψέματα στο FBI σχετικά με τις επαφές τους με ρώσους αξιωματούχους κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Πολ Μάναφορτ παραδέχθηκε την ενοχή του για φορολογική απάτη για γεγονότα που χρονολογούνται πριν από το 2014, όταν ήταν σύμβουλος της τότε φιλορωσικής ουκρανικής κυβέρνησης. Παραδέχθηκε επίσης την ενοχή του για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Ο Μάκλ Κόεν, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση διότι απέκρυψε τις επαφές με την Ρωσία σχετικά με κατασκευαστικό σχέδιο στην Μόσχα το 2016, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας.

Παρεμπόδιση της δικαιοσύνης

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται ύποπτος για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης με την απόλυση τον Μάιο 2017 του επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, όταν αυτός ηγείτο της έρευνας για την ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία. Η απόλυσή του προκάλεσε τον διορισμό του ειδικού εισαγγελέα.

Νωρίτερα, ο Τραμπ είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ την μη δίωξη του Μάικλ Φλιν και ήγειρε επίσης το ενδεχόμενο την απαλλαγής πολλών προσώπων του περιβάλλοντός του εάν καταδικασθούν , ανάμεσά τους ο Φλιν και ο Μάναφορτ.

Χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας

Ο Μάικλ Κόεν – που καταδικάσθηκε στις 12 Δεκεμβρίου σε τριετή φυλάκιση – παραδέχθηκε ότι κατέβαλε 280.000 δολάρια λίγο πριν από τις εκλογές σε δύο γυναίκες για να τις εμποδίσει να καταγγείλουν δημόσια ότι είχαν σεξουαλικές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο ίδιος το διαψεύδει.

Οι πληρωμές αυτές, οι οποίες είχαν ως στόχο τον επηρεασμό του εκλογικού αποτελέσματος, θα έπρεπε να έχουν εγγραφεί στους λογαριασμούς της προεκλογικής εκστρατείας του υποψήφιου Τραμπ, σύμφωνα με την δικαιοσύνη.

Ο δισεκατομμυριούχος διαβεβαιώνει ότι δεν ζήτησε ποτέ από τον δικηγόρο του να παραβιάσει τον νόμο. Αντίθετα, ο Μάικλ Κόεν δηλώνει ότι «ενήργησε υπό τις εντολές του Τραμπ, ο οποίος παραδέχθηκε ότι επέστρεψε στον δικηγόρο του τις 130.000 που εκείνος είχε καταβάλει στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Ιδρυμα Τραμπ

Ο πρόεδρος κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το ίδρυμά του- του οποίου ηγούνται τα παιδιά του Ντόναλντ τζούνιορ, Ερικ και Ιβάνκα, για να προωθήσει τα ξενοδοχεία του κατ κλαμπ του γκολφ και να εξασφαλίσει πόρους που συνδέονται με την προεκλογική του εκστρατεία, πράγμα είναι απαγορεύεται από τον νόμο. Το ίδρυμα δαπάνησε παρανόμως 2,8 εκατομμύρια δολάρια.

Η έρευνα φέρνει στο φως την αθέμιτη αλληλοεπικάλυψη του Ιδρύματος και της Trump Organization, η οποία ασχολείται με την διαχείριση της περιουσίας του Τραμπ εξαιτίας της εγκατάστασής του στον Λευκό Οίκο. Διαχειριστές της περιουσίας του είναι οι δύο μεγάλοι γιοι του Τραμπ, ενώ ο ίδιος έχει διατηρήσει την ψιλή κυριότητα, γεγονός που μπορεί να συνιστά σύγκρουση συμφερόντων.

Το ίδρυμα ανακοίνωσε χθες την διάλυσή του, αλλά η δικαστική έρευνα συνεχίζεται.

Hotel Trump

Το Hotel Trump International της Ουάσινγκτον αποτελεί αντικείμενο έρευνας επί εισοδημάτων που απέκτησε ο ιδιοκτήτης της από ξένες κυβερνήσεις, κατά παραβίαση του αμερικανικού Συντάγματος.

Επιδιώκοντας την εύνοια του Τραμπ, οι ξένες αντιπροσωπείες προτιμούν το πολυτελές αυτό ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στον Λευκό Οίκο.

Ορκωμοσία

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η δικαιοσύνη ερευνά τα 107 εκατομμύρια δολάριατων χορηγιών που έλαβε η επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη με την οργάνωση της τελετής ορκωμοσίας του Τραμπ τον Ιανουάριο 2017. Υπάρχουν υποψίες ότι οι χορηγοί έβαλαν το χέρι στην τσέπη με αντάλλαγμα προνομιακή πρόσβαση σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ.

Φορολογική απάτη

Οι φορολογικές αρχές ερευνούν υπόθεση φοροδιαφυγής της οικογένειας Τραμπ που, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύματος των New York Times, παρέλειψε να δηλώσει πολλές εκατοντάδες δολάρια κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ’90.