Προεκλογικό δωράκι σε εκατομμύρια οφειλέτες στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση με γενναίες ρυθμίσεις. Παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών ορισμένοι προσπαθούν να είναι προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους για το θέμα προκειμένου να μη δημιουργηθεί νέα γενιά κακοπληρωτών εντούτοις φαίνεται ότι επικρατεί η λογική των πολλών δόσεων κι όποιος πληρώσει, αρκεί οι κάλπες να βρουν τους πολίτες με μια ευνοϊκή ρύθμιση ή και με περισσότερες.

Τα επόμενα 24ωρα θα ψηφιστεί η παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης των οφειλών αλλά στην κυβέρνηση σκέφτονται να κάνουν και τα εξής.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κ. Παπανάτσιου στην ΕΡΤ, περισσότερες από 12 ή 24 δόσεις για χρέη στην εφορία

Σήμερα η ρύθμιση δίνει 12 δόσεις για οφειλές από τρέχοντες φόρους ή 24 για οφειλές από έκτακτη αιτία (πχ φόρος κληρονομιάς). Αν και ο ακριβής αριθμός των δόσεων θα πρέπει να συμφωνηθεί το προσεχές διάστημα, επιδιώκεται να μπορεί να προσφέρει έως 100 ή 120 δόσεις, όπως ο εξωδικαστικός.

Δεν θα πρόκειται για οριζόντια ρύθμιση αλλά για τον καθένα θα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια  όπως αν ο οφειλέτης έχει στο παρελθόν συμμορφωθεί σε ρύθμιση που έχει κάνει ώστε να απορρίπτονται αυτοί που μπαίνουν σε ρύθμιση και πληρώνουν μόλις μία ή δύο δόσεις για να λάβουν την φορολογική ενημερότητα, αλλά αμέσως μετά την εγκαταλείπουν. Στην πράξη οι μικρο-οφειλέτες δύσκολα θα μπορούν να φτάσουν στις 120 δόσεις καθώς θα προβλέπεται ελάχιστη δόση.

Ξεχωριστή ρύθμιση για όσους επαγγελματίες με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία ή την εφορία: στόχος είναι να καλύψει τους επιτηδευματίες οι οποίοι δεν μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, επειδή έχουν διακόψει τις εργασίες τους λόγω της κρίσης. Παρά τις σχετικές εξαγγελίες, ως τώρα δεν μπόρεσαν να ενταχθούν και αυτοί στον μηχανισμό που δίνει έως και 120 δόσεις. Λόγω των χρεών δεν μπορούν να κάνουν έναρξη στην εφορία, αλλά έτσι έχουν αποκλειστεί από τη ρύθιση και παραμένουν εκτός αγοράς ή λειτουργούν άτυπα («μαύρα») όπως πχ κουρείς που έχουν κλείσει το κομμωτήριο και δουλεύουν με ραντεβού στα σπίτια πρώην πελατών τους.

Για το σχέδιο αυτό, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε στην ΕΡΤ πως «μελετάμε όλες τις παραμέτρους ώστε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα το οποίο να είναι πιο εύκολο και ευέλικτο». Προανήγγειλε ότι «κατά πάσα πιθανότητα θα βγάλουμε ένα ξεχωριστό σχήμα για τις ασφαλιστικές οφειλές στους πρώτους μήνες του 2019». Διευκρίνισε δε πως «θα υπάρξει ένα νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία, σίγουρα διακριτό, κι ένα αντίστοιχο για την εφορία» υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για δύο πιο ευέλικτους μηχανισμούς.

Ανέφερε τέλος ότι «θα προσπαθήσουμε να έχουμε ένα σχήμα με έως και 120 δόσεις. Προφανώς όμως, αν η οφειλή κάποιου είναι πολύ μικρή, θα μπορεί να την ρυθμίζει και σε 30 δόσεις» διευκρίνισε.