Τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων όλων των υπουργείων ζήτησε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η κυβέρνηση δεν φέρει ρύθμιση δεν θα ψηφίσει το σχετικό κομμάτι του Προϋπολογισμού.

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς μίλησε συγκεκριμένα για τρία υπουργεία: Εθνικής Αμυνας, στο οποίο προΐσταται ο Πάνος Καμμένος, Εσωτερικών αλλά και του Μακεδονίας – Θράκης, με το τελευταίο ειδικά να προκαλεί εντύπωση, αφού ουδέποτε έχει μπει στη δημόσια συζήτηση.

«Πιστεύω βαθιά ότι η πιο πάνω αρχή πρέπει να ισχύσει για κάθε είδους απόρρητα κονδύλια. Εάν ήταν δυνατό, και έγινε δυνατό με την πολιτική μας θέληση, να ισχύσει για το ΥΠΕΞ, πρέπει να ισχύσει & για τα αντίστοιχα κονδύλια όλων των υπουργείων, όπως είναι τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών, και ειδικότερα η ΕΥΠ, το Μακεδονίας/Θράκης.

»Είμαι σαφής: η κυβέρνηση οφείλει να δεσμευτεί ότι θα επεκτείνει τις δημοκρατικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν για το ΥΠΕΞ και σε αλλά υπουργεία. Διαφορετικά, θα ψηφίσω όλο τον προϋπολογισμό, αλλά όχι αυτά τα ειδικά κονδύλια», είπε στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον Προϋπολογισμό.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας τομέας που να χρηματοδοτείται από τον δημόσιο προϋπολογισμό και να μην ασκείται έλεγχος από τη Βουλή καθώς κάτι τέτοιο σημαίνει ότι δημιουργούνται «παράλληλοι μηχανισμοί προς τη Δημοκρατία».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να ελέγχονται οι απόρρητες δαπάνες των υπουργείων Εθν. Αμυνας, Εσωτερικών, Μακεδονίας-Θράκης, καθώς και της ΕΥΠ. Ειδικά για την ΕΥΠ επικαλέστηκε τα παραδείγματα άλλων χωρών όπου οι μυστικές υπηρεσίες κι οι διοικητές τους υπόκεινται με διάφορους τρόπους σε έλεγχο επιτροπών της Βουλής.