Οταν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναφερόταν σε αλλαγές ή σε νέες ερμηνείες της Λωζάννης και άλλων Συνθηκών, δεν ήταν μια θέση του αέρα. Εχει στρατηγικό βάθος.

Οι Τούρκοι, εφόσον έχουν προχωρήσει σε σχεδιασμό διαμελισμού της κυπριακής ΑΟΖ μεταξύ της ίδιας και των γειτονικών χωρών, σήμερα έρχονται να τον συμπληρώσουν με ένα άλλο θεωρητικό μοντέλο: Οτι μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα και, ως εκ τούτου, ο καθορισμός της ΑΟΖ θα πρέπει να γίνει όπως η Αγκυρα τον αντιλαμβάνεται, με τη δημιουργία μιας τουρκικής λίμνης. Μυρίζονται αέριο και επιδιώκουν να βάλουν χέρι στην Κρήτη.

Βουλγαρία, Μαυροβούνιο και Σερβία παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και τα εδάφη τους στην Κρήτη παραχωρούνται στην Τουρκία, η οποία αποτελεί τη συνέχεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (χάρτης 2)...

Το τουρκικό... πέλαγος

Οπως σημειώνει η εφημερίδα Σημερινή της Κύπρου, η θεωρία αυτή υποστηρίζει τα εξής: Υπάρχει η αντίληψη πως η Κρήτη δόθηκε με βάση τη Συμφωνία της Λωζάννης στην Ελλάδα. Υπάρχει, όμως, όπως τονίζει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, Umit Yalim, μια άλλη αντίληψη που καταδεικνύει το αντίθετο.

Ο Umit Yalim, καθώς και ακαδημαϊκοί, υποστηρίζουν ότι το καθεστώς της Κρήτης καθορίστηκε από τέσσερις Συνθήκες. Αυτές του Λονδίνου στις 30 Μαΐου 1913, του Βουκουρεστίου της 10ης Αυγούστου 1913, της Αθήνας της 14ης Νοεμβρίου 1913 και της Λωζάννης της 24ης Ιουλίου 1923.

... Με βάση την κατοχή της Τουρκίας στα 3/4 της Κρήτης καθορίζεται η τουρκική ΑΟΖ στη Μεσόγειο (χάρτης 3)...

Σύμφωνα με τις προαναφερθείσες συνθήκες, μόνο το ένα τέταρτο της νήσου Κρήτης ανήκει στην Ελλάδα. Και αυτό συμβαίνει, διότι, εκτός της Ελλάδας, διεκδικούσαν ή είχαν δικαιώματα επί του νησιού η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Βουλγαρία.

Εκφράζεται από το «βαθύ κράτος»

Εφόσον μόνο το ένα τέταρτο της Κρήτης έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα και εφόσον, σύμφωνα με τον τουρκικό ισχυρισμό, οι τρεις εν λόγω χώρες είχαν παραιτηθεί των δικαιωμάτων τους επί του νησιού, αλλά όχι ρητώς υπέρ της Ελλάδας, τα δικαιώματα των τριών τετάρτων του νησιού ανήκαν ιστορικά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας συνέχεια αποτελεί η Τουρκική Δημοκρατία.

... Και με αυτόν τον τρόπο προκύπτει... η απέραντη τουρκική λίμνη (χάρτης 4)

Αυτή η θεωρία διατυπώνεται από το «βαθύ τουρκικό κράτος», όσο τρελή και αν ακούγεται. Μάλιστα, ασκείται κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν γιατί καθυστερεί να διεκδικήσει ό,τι ανήκει στην Τουρκία, την ίδια στιγμή κατά την οποία, όπως οι υποστηρικτές της εν λόγω θεωρίας ισχυρίζονται, η Ελλάδα επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα με την κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ για τα όρια της δικής της ΑΟΖ στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από