Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει περισσότερα από 10 μαχητικά SU-27  SU-30 στην Κριμαία, μετά την δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει μια «πρόκληση» κοντά στην Κριμαία παραμονές του Νέου Έτους.

Τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν από το αεροδρόμιο Κριμσκ, που βρίσκεται στην περιοχή του Κρασνοντάρ, στο αεροδρόμιο Μπελμπέκ της Κριμαίας, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Τα μαχητικά είχαν σταλεί στην πόλη Κουμπάν την άνοιξη του 2018, καθώς στο αεροδρόμιο της Κριμαίας ξεκίνησαν επισκευαστικές εργασίες. Αλλά οι κατασκευές άμεσης προτεραιότητας έχουν ολοκληρωθεί.

Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε να εκσυγχρονίσει το αεροδρόμιο της Σεβαστούπολης, Μπελμπέκ, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια συζητήσεων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, το αεροδρόμιο θα αρχίσει να λειτουργεί πλήρως ως αεροδρόμιο της πολιτικής αεροπορίας το 2020.

Νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι η Ουκρανία σχεδιάζει ένοπλη πρόκληση στα σύνορα με την Κριμαία παραμονές του Νέου Έτους.

Μετά το περιστατικό που σημειώθηκε στα στενά του Κερτς μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στις 25 Νοεμβρίου, οι Ρώσοι μεθοριακοί φρουροί συνέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία (δύο κανονιοφόρους κι ένα ρυμουλκό) και οι σχέσεις των δύο χωρών οξύνθηκαν. Το Κίεβο, μετά την σύλληψη των πληρωμάτων των τριών πλοίων που επακολούθησε, ως απάντηση κήρυξε 10 περιφέρειες της χώρας σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας και απαγόρευσε την είσοδο στην Ουκρανία Ρώσων ανδρών ηλικίας από 16- 60 ετών.