Στην Κύπρο φτάνει το βράδυ του Σαββάτου η ειδική απεστελμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, σε μία προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών. Για πολλούς η άφιξη της σημαίνει και την στιγμή που θα ξεκαθαρίσουν τα σενάρια, μετά τις συναντήσεις της με τους δύο ηγέτες, πρώτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και ακολούθως, την επομένη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, έχει οριστεί για τις 10:00 η ώρα το πρωί, ενώ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τον τουρκοκυπριακό Τύπο, στα κατεχόμενα θα μεταβεί στις 10:00 το πρωί της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα philenews.com, προτού ξεκινήσει τις επαφές της με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα παρακαθήσει σήμερα σε σύσκεψη με την αναπληρωτή ειδική σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ειδική αντιπρόσωπο στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και την ομάδα των Ηνωμένων Εθνών που ασχολείται με το Κυπριακό, προκειμένου να ενημερωθεί για τα όσα μεσολάβησαν από την τελευταία επίσκεψή της στα τέλη Οκτωβρίου.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Φιλελεύθερος δηλώνουν ότι αυτό που περιμένουν να ακούσουν από την Τζέιν Χολ Λουτ είναι το κατά πόσον έχει κάποιες ιδέες σε σχέση με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αλλά και το τι έχει πάρει ως μήνυμα από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες μέρες με τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία. Το αποτέλεσμα αυτών των επαφών κρίνεται καθοριστικό σε σχέση με τη συνομολόγηση των όρων αναφοράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Πέμπτη, ενώ την προηγούμενη μέρα συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Τις προηγούμενες μέρες είχε συνάντηση και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επιστρέφει από τις Βρυξέλλες στην Κύπρο σήμερα τα ξημερώματα.

Πρόκειται για την τρίτη επίσκεψη της κ. Λουτ στην Κύπρο από τότε που διορίστηκε ως προσωρινή σύμβουλος του ΓΓ τον Μάιο του 2018.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του την Παρασκευή ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι απόλυτα προετοιμασμένος για το τι θα πει στην κ. Λουτ κατά την αυριανή τους συνάντηση και χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ είχε συνάντηση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι θα γίνει η παράθεση των θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι τυχόν συμφωνία στους όρους αναφοράς θα οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση σε σχέση με το αν η κ. Λουτ θα φέρει μαζί της οτιδήποτε.