Στην προσπάθειά της να δώσει επιπλέον -οικονομικά- κίνητρα στους κορυφαίους κολυμβητές και κολυμβήτριες του κόσμου, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε επαφή με την εταιρεία International Swimming League για τη συμμετοχή τους σε επαγγελματικά μίτινγκ, η FINA αποφάσισε να δημιουργήσει από το 2019 μία νέα σειρά αγώνων, που θα απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο στους «τοπ» αθλητές/τριες.

Η εκτελεστική επιτροπή της διεθνούς ομοσπονδίας υγρού στίβου ενέκρινε την καθιέρωση του «FINA Champions Swim Series», που θα απαρτίζεται από τρεις αγώνες σε 50άρα πισίνα, οι οποίοι θα διεξάγονται την άνοιξη. Κάθε μίτινγκ θα διαρκεί τρεις ημέρες (Παρασκευή έως Κυριακή), θα περιλαμβάνει τις αποστάσεις 50μ., 100μ., 200μ. σε όλα τα στιλ, τα 200μ. μικτή ατομική, τα 400μ. ελεύθερο και τέσσερις «σκυταλοδρομίες». Σε κάθε αγώνισμα θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τέσσερις αθλητές/τριες: ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ και ο κάτοχος της καλύτερης επίδοσης στον κόσμο για τη συγκεκριμένη χρονιά. Δεν διευκρινίζεται πώς θα συμπληρώνεται η τετράδα, αν κάποιος κολυμβητής ή κολυμβήτρια πληροί περισσότερες από μία προϋποθέσεις (π.χ. Ολυμπιονίκης και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ).

Το σημείο «κλειδί», πέραν φυσικά των υψηλών οικονομικών απολαβών που προβλέπονται (συνολικά 3,9 εκατ. δολάρια), είναι ο διαχωρισμός των αθλητών σε ομάδες των 24 ατόμων (12 άνδρες και 12 γυναίκες), όχι απαραίτητα με βάση γεωγραφικά κριτήρια, όπως η ήπειρος από την οποία προέρχονται, αλλά δυνητικά και με βάση το χορηγό τους. Εν ολίγοις, η FINA δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες εταιρείες να δημιουργήσουν επαγγελματικές ομάδες, στα πρότυπα π.χ. της ποδηλασίας, έχοντας συμβόλαια με κορυφαία ονόματα του χώρου.

Το σχέδιο για το «FINA Champions Swim Series» έχει την υποστήριξη της επιτροπής αθλητών της FINA, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα και την αποδοχή του από την παγκόσμια κοινότητα της κολύμβησης, που δείχνει αποφασισμένη να έρθει σε ρήξη με τη διεθνή ομοσπονδία, την οποία καταγγέλλει για μονοπωλιακές τακτικές. Ήδη η Κατίνκα Χόζου, ο Μάικλ Άντριου και ο Τομ Σιλντς έχουν κάνει αγωγή κατά της FINA στην αμερικανή δικαιοσύνη, για την ακύρωση του μίτινγκ που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Τορίνο, ενώ ξεχωριστή προσφυγή έχει κάνει η International Swimming League.