Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018, στις 19.50 τοπική ώρα. Ο Σερίφ Σ., ένας ριζοσπαστικοποιημένος πρώην κρατούμενος ηλικίας 29 ετών, ανοίγει πυρ στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στην οποία συχνάζουν κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια επισκέπτες.

Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα δραματικά γεγονότα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτυλίχθηκαν ως εξής:

Επιχείρηση σύλληψης το πρωί

Μια επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε στην οικία του, στη συνοικία Ποτερί, στο δυτικό τμήμα της πόλης. Οι ερευνητές βρίσκονταν στα ίχνη αυτού του ριζοσπαστικοποιημένου προσώπου, ενός ανθρώπου με πλούσιο ποινικό μητρώο, που βαρύνεται με υποψίες ότι ήταν ο υποκινητής μιας απόπειρας ανθρωποκτονίας τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο μιας ληστείας.

Οι αστυνομικοί δεν καταφέρνουν να τον εντοπίσουν, όμως ανακαλύπτουν ένα σημαντικό οπλοστάσιο: μια αμυντική χειροβομβίδα, ένα γεμάτο όπλο 22 Long Rifle, σφαίρες και 4 μαχαίρια.

Τρόμος στη χριστουγεννιάτικη αγορά

Όπως κάθε βράδυ στις αρχές Δεκεμβρίου στο Στρασβούργο, οι διάδρομοι της χριστουγεννιάτικης αγοράς, όπου δεσπόζουν 300 ξύλινα σαλέ, τα οποία πωλούν ζεστό κρασί και τοπικά προϊόντα, είναι κατάμεστοι.

Γύρω στις 19.50 τοπική ώρα (20.50 ώρα Ελλάδας), ο Σερίφ Σ. ανοίγει πυρ εναντίον των περαστικών με ένα αυτόματο, στην οδό Ορφέβρ, μια εμπορική αρτηρία σε μικρή απόσταση από τον καθεδρικό ναό του Στρασβούργου.

Ο δράστης κινείται ταχέως στη συνοικία, που έχει πεζοδρομηθεί, περνώντας από πολλούς δρόμους και παράδρομους.

Κατά μήκος της διαδρομής του, πυροβολεί με το περίστροφό του και χρησιμοποιεί ένα μαχαίρι προσπαθώντας να σπείρει τον θάνατο. Άνθρωποι τρέχουν πανικόβλητοι στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ακούνε τον ένοπλο να φωνάζει «ο Θεός είναι μεγάλος».

Στο διάβα του, συναντά τέσσερις στρατιωτικούς, που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια της αγοράς κι έχουν ειδοποιηθεί για τους πυροβολισμούς. Ο άνδρας πυροβολεί εναντίον τους, η περίπολος ανταποδίδει και τον τραυματίζει στο χέρι, εκείνος, όμως, καταφέρνει να διαφύγει.

Ο Σερίφ Σ. μπαίνει σε ένα ταξί και φεύγει από το ιστορικό κέντρο λίγο μετά τις 20.00 τοπική ώρα.

Από τα πυρά του δύο άνθρωποι πέφτουν νεκροί, ένας άνθρωπος είναι εγκεφαλικά νεκρός και 12 άνθρωποι τραυματίζονται, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η διαφυγή

Σύμφωνα με τα όσα περιγράφει μια πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, ο Σερίφ Σ. μετέβη με ταξί στη συνοικία Νοϊντόρφ, στο νότιο τμήμα της πόλης.

Ο οδηγός του ταξί, που κατέθεσε ως μάρτυρας στις αρχές, ανέφερε ότι ο άνδρας του ζήτησε να τον πάει σε αυτήν τη συνοικία, χωρίς να του δώσει συγκεκριμένη διεύθυνση. Ο δράστης, προκειμένου να δικαιολογήσει τα τραύματά του, ανέφερε τα γεγονότα στον οδηγό.

Γύρω στις 20.20, έγινε αντιληπτός από πολίτες ενώ περπατούσε στη συνοικία αυτή. Εκεί έρχεται αντιμέτωπος με αστυνομικούς που τον διατάζουν να παραδοθεί.

Ο Σερίφ Σ. ανοίγει πυρ εναντίον τους και τρέπεται σε φυγή. Όμως οι αστυνομικοί εντοπίζουν ξανά τα ίχνη του και ακολουθεί νέα ανταλλαγή πυροβολισμών. Για άλλη μία φορά, καταφέρνει να τους ξεφύγει και χάνεται.

Ανθρωποκυνηγητό

Ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την περιοχή έως αργά τη νύχτα, χωρίς αποτέλεσμα. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν εφόδους στα μέρη που σύχναζε, ιδίως στη συνοικία Ποτερί, όπου ζούσε μόνος του.

Τέσσερις συγγενείς του Σερίφ Σ., η μητέρα του, ο πατέρας του και δύο αδελφοί του, παραμένουν υπό κράτηση έως αυτή τη στιγμή.

Περισσότερα από 600 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη, με τη βοήθεια των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής, όπως και αστυνομικούς της επιχείρησης Σεντινέλ.