Έναν θετικό απολογισμό της εκ περιτροπής Προεδρίας της Αυστρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το τρέχον εξάμηνο, «σε μία εποχή κατά την οποία η ΕΕ βιώνει πολλές προκλήσεις», όπως ο ίδιος τόνισε, έκανε σε σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της χώρας Σεμπάστιαν Κουρτς, επισημαίνοντας πως εντάσεις δημιουργούν η διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ή η απρόβλεπτη κατάσταση στις ΗΠΑ.

Αλλά εντάσεις, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν και στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως στο θέμα της μετανάστευσης, ενώ η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα δημιουργήσει ένα τεράστιο κενό, το οποίο κατά την άποψή του, μπορεί να αποδυναμώσει ακόμη περισσότερο την Ε.Ε.. 

Σε αυτή την χρονική περίοδο, η Αυστρία είχε αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ και κατέστη αναγκαία μία τεράστια στράτευση της πολιτικής και της διοίκησης, για τις οποίες ο ίδιος, όπως σημείωσε, εκφράζει ήδη από τώρα τις ευχαριστίες του.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, το Brexit είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, ωστόσο η Αυστρία είχε θέσει και άλλα μεγάλα κέντρα βάρους με σύνθημα «Μία Ευρώπη, η οποία προστατεύει», όπως τον αγώνα κατά της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και την διασφάλιση του βιοτικού επιπέδου μέσα από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ευρωπαϊκής οικονομικής ισχύος.  

Όπως σημείωσε, τον Ιούνιο δρομολογήθηκε μία στροφή στην μεταναστευτική πολιτική και υπήρξε μία εστίαση στην προστασία των εξωτερικών συνόρων και στην συνεργασία με τρίτες χώρες, κάτι που είχε μεγάλη επιτυχία καθώς η παράνομη μετανάστευση μειώθηκε από το 2015 κατά 98%, όπως επίσης μειώθηκε και ο αριθμός των νεκρών στη Μεσόγειο, που αποδεικνύουν ότι ακολουθείται ο σωστός πολιτικός δρόμος.

Επιπλέον, στην διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας επιτεύχθηκε η ενίσχυση του προσανατολισμού της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια και η δρομολόγηση μίας νέας δυναμικής της προσέγγισης, όπως επίσης υπήρξε και μία έντονη εστίαση στην Αφρική, για την καλή οικονομική ανάπτυξη της οποίας θα υπάρξει υποστήριξη από το «Φόρουμ Αφρικής», που την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί σε ανώτερο επίπεδο στη Βιέννη.

Στην σημερινή ομιλία του στην ολομέλεια της Βουλής, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανάφερε πως η Αυστρία έχει ακόμη μπροστά της δύσκολες εβδομάδες, αλλά θα συνεχίσει τις προσπάθειες της «με όλη της την δύναμη» και μετά την λήξη της Προεδρίας της στην Ε.Ε..

Ήδη κατά την παρουσίαση του προγράμματος της αυστριακής Προεδρίας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 3 Ιουλίου, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε υπογραμμίσει τον ρόλο του ως «γεφυροποιού», αναφέροντας πως η Ευρώπη «είναι το μέλλον μας και υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτή την ΕΕ που μας ενώνουν, από εκείνα που θα μπορούσαν να μας χωρίσουν».

Ταυτόχρονα, αναφέροντας πως η Αυστρία αναλάμβανε την Προεδρία στην ΕΕ σε μία εποχή αλλαγών, είχε επισημάνει ότι αλλάζει η διεθνής τάξη, ωστόσο οι άνθρωποι στην Ευρώπη βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ποτέ στο παρελθόν, το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η ελευθερία, που βιώνουν σήμερα οι άνθρωποι στην Ευρώπη, είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητα, και αυτόν τον «ευρωπαϊκό τρόπο ζωής» πρέπει κανείς να υπερασπιστεί και να διατηρήσει στο μέλλον.  

Η Προεδρία στην ΕΕ, που είχε αναλάβει η Αυστρία επίσημα την 1η Ιουλίου από την προηγούμενη προεδρεύουσα, την Βουλγαρία, είναι για τη χώρα - η οποία είναι μέλος της ΕΕ από την 1 η Ιανουαρίου 1995 - η τρίτη μετά από τις προηγούμενες Προεδρίες της, το δεύτερο εξάμηνο του 1998 και το πρώτο εξάμηνο του 2006.  

Στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, θα έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου συνολικά 300 συναντήσεις, 60 συμβούλια υπουργών - από τα οποία τα 13 στην Αυστρία - ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου είχε διεξαχθεί στο Σάλτσμπουργκ μία άτυπη Σύνοδος Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, με κύριο θέμα της το προσφυγικό-μεταναστευτικό και την περισσότερη ασφάλεια στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από