Σε προσαρμογή της τροπολογίας επί του Άρθρου 49, παράγραφος 3 του Συντάγματος ώστε να καθησυχάζονται οι προβληματισμοί της Αθήνας προχωρά η κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (πΓΔΜ) ενόψει της έναρξης της διαδικασίας της τρίτης και τελευταίας ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να αλλάξει η αρχική τροπολογία ώστε να ικανοποιηθούν τόσο οι ενστάσεις που είχε η Ελλάδα από την αποκλειστική αναφορά στη μέριμνα για τον «μακεδονικό λαό στο εξωτερικό» αλλά όσο και οι αντιρρήσεις που είχαν εκφραστεί από την αλβανική πλευρά και τις υπόλοιπες κοινότητες της χώρας.

Η έκφραση που επελέγη είναι ότι η Πολιτεία μεριμνά «για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και των άλλων κοινοτήτων».

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ζάεφ επρόκειτο να εγκρίνει και να στείλει στη Βουλή την εισηγητική έκθεση για τα τελικά κείμενα των τροπολογιών που θα πρέπει να ψηφιστούν στις 15 Ιανουαρίου με πλειοψηφία 2/3 (δηλαδή 80 βουλευτών).

Η σχετική διαδικασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές θα ξεκινήσει την άλλη εβδομάδα και όλοι οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να καταθέσουν αλλαγές επί των τροπολογιών.