Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε σήμερα ότι περισσότεροι από 10 υποψήφιοι επιθυμούν τη θέση του προσωπάρχη στον Λευκό Οίκο, χωρίς, ωστόσο, να παρουσιάσει συγκεκριμένα ονόματα.

Ο μεγιστάνας και ο απερχόμενος προσωπάρχης Τζον Κέλι φαίνεται πως βρίσκονταν στα μαχαίρια εδώ και μήνες, όμως ο πρόεδρος δεν έχει καταφέρει προς το παρόν να βρει κάποιον αντικαταστάτη του, αφού ο Νικ Άγιερς, ο προσωπάρχης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, απέρριψε τη θέση αυτή.

«Πολλοί, πάνω από 10, συναγωνίζονται και επιθυμούν τη θέση του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ σε ένα tweet.

Το Σάββατο, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Κέλι θα αποχωρήσει από τον θώκο του στο τέλος του έτους. Την Κυριακή, ο Άγιερς, που διατελεί προσωπάρχης του αντιπρόεδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς γνωστοποίησε ότι θα επιστρέψει στη Τζόρτζια με την οικογένειά του στα τέλη του 2018.

Από την πλευρά της, η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ δήλωσε σήμερα ότι ο Κέλι θα παραμείνει στη θέση του έως τη 2α Ιανουαρίου, προκειμένου να ηγηθεί μιας «πολύ ειρηνικής μετάβασης». Ερωτηθείσα εάν ο Κέλι θα συνεχίζει να εκτελεί τα καθήκοντά του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η αξιωματούχος απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τον Τραμπ και τον Κέλι.

Αργότερα, η Κόνγουεϊ είπε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι η λίστα των υποψηφίων του Τραμπ συμπεριλαμβάνει γυναίκες, ωστόσο δεν θα ήθελε να σχολιάσει εάν η ίδια βρίσκεται μεταξύ αυτών ή ενδιαφέρεται για τη θέση αυτή.

Πηγές με γνώση της αναζήτησης του αντικαταστάτη επισήμαναν ότι μεταξύ των προσώπων που σκέφτεται ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρος είναι ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Μαρκ Μίντοους, ο πρώην σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Ντέιβιντ Μπόσι, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι και ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Ορισμένοι από τους πιθανούς υποψήφιους, όπως ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και ο διευθυντής προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου Μικ Μάλβανι, απάντησαν ότι δεν ενδιαφέρονται για τη θέση, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Στο μεταξύ, ο Τζάρεντ Κούσνερ, ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ και σύμβουλος του Λευκού Οίκου, δήλωσε στο Fox News, χθες το βράδυ, ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα «επιλέξει κάποιον με τον οποίο έχει φοβερή χημεία, φοβερές σχέσεις κι ο οποίος θα τον βοηθήσει να πορευτεί τα επόμενα δύο χρόνια».