Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του Brexit και παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι η αποχώρηση θα γίνει όπως έχει προαναγγελθεί στις 29 Μαρτίου 2019.

«Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί» να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στις 29 Μαρτίου, τόνισε.

Η Μέι πρόσθεσε ότι «δεν πιστεύει ότι είναι σωστό το σενάριο» που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες, ότι η κυβέρνησή της θα καθυστερήσει την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για τη συμφωνία για το Brexit μέχρι τον Μάρτιο.

Νωρίτερα, η Μέι απέκλεισε επίσης την πιθανότητα διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος για το Brexit.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δήλωση ανώτερου ευρωπαίου αξιωματούχου, οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ που θα συναντηθούν αύριο στις Βρυξέλες για να προετοιμάσουν τη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στις 13,14 Δεκεμβρίου δεν θα προχωρήοσυν στην σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης για το Brexit.

Οι υπουργοί των 28 κρατών – μελών, εκ των οποίων και η Βρετανία, θα συναντηθούν για να προετοιμάσουν διάφορα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, καθώς και άλλα ζητήματα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων, αν οι υπόλοιποι υπουργοί των 27 ενδέχεται να συναντηθούν για να συζητήσουν την απόφαση της βρετανικής πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να επιδιώξει περαιτέρω διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία Brexit που κατέληξαν τον περασμένο μήνα Λονδίνο και Βρυξέλες, ο αξιωματούχος απάντησε πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για μια τέτοια συνάντηση.

Η Μέι θα προσέλθει στην τακτική Σύνοδο Κορυφής των 27 την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 13,14 Δεκεμβρίου.

Αξιζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα ήταν «ορθό» να δοθεί στους βουλευτές η δυνατότητα να αποφασίσουν αν θα αναβληθεί ή όχι η προγραμματισμένη για αύριο ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας για το Brexit.

Η δήλωση αυτή του Τζον Μπέρκοου έγινε λίγα λεπτά αφού η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία αναβάλλεται.

«Σε κάθε πολιτισμένο και ώριμο περιβάλλον που σέβεται τους άλλους, το να επιτρέπεται στη Βουλή να έχει λόγο θα ήταν η σωστή και, τολμώ να πω, η προφανής πορεία που θα έπρεπε να ακολουθηθεί», είπε ο Μπέρκοου μιλώντας στο κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος πρόσθεσε πάντως ότι μολονότι η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει μονομερώς την ψηφοφορία, ο ίδιος με μεγάλη του χαρά θα διευκόλυνε τη διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το θέμα αυτό.