Σε ανακοίνωση της αναβολής της κρίσιμης ψηφοφορίας για το Brexit προχώρησε η βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, στη Βουλή των Κοινοτήτων υπό τον φόβο απόρριψής της από τους βουλευτές.

«Είναι ξεκάθαρο ότι, ενώ υπάρχει ευρεία υποστήριξη για πολλές από τις πτυχές — κλειδιά της συμφωνίας, σε ένα ζήτημα, της Βόρειας Ιρλανδίας, παραμένει έντονη ανησυχία» δήλωσε. «Γι’ αυτό θα αναβάλλουμε την ψηφοφορία που ήταν προγραμματισμένη για αύριο και δεν θα συνεχίσουμε να διαιρούμε το κοινοβούλιο αυτή τη στιγμή».

Πληροφορίες που υπήρχαν από νωρίς και υποστήριζαν ότι η Μέι οδηγήθηκε στην απόφαση αυτή εν μέσω των ανησυχιών που φέρεται να τρέφει σχετικά με τις αυξημένες πιθανότητες οι βουλευτές να μην δώσουν την έγκρισή τους στη συμφωνία για το Brexit.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως εάν η συμφωνία για το Brexit ερχόταν ως έχει στη Βουλή, αυτή θα  καταψηφιζόταν «με σημαντική διαφορά». Σύμφωνα με την ίδια, παρόλο που είναι σαφές ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για αρκετές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχει το θέμα του backstop στα ιρλανδικά σύνορα το οποίο προκαλεί έντονη ανησυχία.

Η Μέι σημείωσε δε, πως αν και η συμφωνία ξεκαθαρίζει ότι το backstop θα είναι προσωρινό μόνο μέτρο, δεν παρέχει επαρκείς διαβεβαιώσεις για ορισμένους βουλευτές. Στόχος της, λοιπόν, είναι να δοθούν αυτές οι διαβεβαιώσεις και η όποια πρόβλεψη για backstop να έχει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Όπως ανέφερε, θα συναντηθεί με ευρωπαίους ηγέτες και με την ηγεσία της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης για να συζητήσουν τρόπους «δημοκρατικής νομιμοποίησης» του backstop. Σύμφωνα με την βρετανίδα πρωθυπουργό, θα επιδιώξει να κερδίσει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι το backstop δε θα ισχύει επ’ αόριστον.

«Δε θα υπάρξει βιώσιμο και επιτυχές Brexit χωρίς συμβιβασμούς από όλες τις πλευρές» είπε η Μέι και προειδοποίησε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα απειλεί με εκ νέου διχασμό της χώρας, ότι η παραμονή της χώρας στην τελωνειακή ένωση θα σημαίνει αποδοχή κανόνων της ΕΕ, ελευθερία μετακίνησης και οικονομικές εισφορές στον κοινοτικό προϋπολογισμό, καθώς και ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να εξασφαλίσω περαιτέρω διαβεβαιώσεις» κατέληξε η Τερέζα Μέι, επιμένοντας ότι το κοινοβούλιο πρέπει να υλοποιήσει το Brexit.

Η βρετανική κυβέρνηση «επιταχύνει τις προετοιμασίες της για το ενδεχόμενο μιας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία» είπε η Μέι,, με την αναβολή να οδηγεί σε άμεση πτώση της ισοτιμίας της βρετανικής λίρας.

Η Τερέζα Μέι τόνισε επίσης ότι ένα άλλο δημοψήφισμα θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια της πίστης στην δημοκρατία μας.

Η στάση της ΕΕ

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά και την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Λονδίνο να αποσύρει μονομερώς το αίτημα εξόδου από την κοινότητα, διαμηνύει πως δεν πρόκειται να καθίσει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δηλώνει έτοιμη για κάθε πιθανή έκβαση.

«Λαμβάνουμε υπόψη τη σημερινή απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άρθρο 50. Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε όμως. Η θέση μας σε αυτό δεν αλλάζει» ξεκαθάρισε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

«Υπάρχουν μία σειρά από προϋποθέσεις, που συνδέονται με την απόφαση για μονομερή απόσυρση του Brexit. Αλλά δεν θα ήθελα να κάνω υποθέσεις σχετικά με το τι θα συμβεί» συμπλήρωσε.