Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «τρεις πρόσφυγες πεθαίνουν στον ποταμό Εβρο», προσθέτοντας ότι «έλληνες συνοριοφύλακες τους είχαν αναγκάσει να επιστρέψουν στην Τουρκία, όπου μάλλον πέθαναν από το κρύο. Γίνεται λόγος για 'συστηματικά pushbacks'», αναφέρει το δημοσίευμα, εννοώντας την πρακτική των βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Η FR αναφέρει ότι τα πτώματα των τριών ανδρών εντοπίστηκαν στην τουρκική πλευρά των συνόρων και επισημαίνει: «Εδώ και χρόνια υπάρχουν επανειλημμένα δημοσιεύματα βάσει των οποίων έλληνες συνοριοφύλακες στον Εβρο εξωθούν μετανάστες να επιστρέψουν στην Τουρκία.

»Παρόμοια δημοσιεύματα υπάρχουν και από το Αιγαίο. Το διαβόητο pushback απαγορεύεται από το διεθνές δίκαιο. Οι ελληνικές αρχές πάντοτε διέψευδαν ότι γίνεται χρήση αυτής της πρακτικής. Τώρα το νέο ύποπτο περιστατικό προκαλεί ντόρο στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης».

«Κατηγορίες από ανθρωπιστικές οργανώσεις»

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, «στο μεταξύ η τουρκική αστυνομία έχει συλλάβει έναν Αφγανό στη μεθοριακή περιοχή. Οπως είπε ο ίδιος, είχε φθάσει μέσω του Εβρου στην Ελλάδα μαζί με τους τρεις μετανάστες που βρέθηκαν νεκροί.

»Εκεί εντοπίστηκαν από την αστυνομία και μεταφέρθηκαν με δύο βάρκες μέσω του ποταμού πίσω στην τουρκική όχθη, ανέφερε ο 29χρονος σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πάρει μέχρι στιγμής θέση για το νέο περιστατικό. Ομως οι αναφορές για τέτοιες βίαιες απωθήσεις πληθαίνουν. Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Demirören έκανε λόγο για 713 μετανάστες που εξαναγκάστηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα».

Εκτός από την πληθώρα αναφορών σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης για κρούσματα pushback από έλληνες συνοριοφύλακες, κατηγορίες εγείρουν και ελληνικές ανθρωπιστικές οργανώσεις, σημειώνει η FR: «Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (GCR) κάνει λόγο σε έκθεσή του για 'συστηματική τακτική επαναπροωθήσεων' (σ.σ. στον Εβρο)».

Πηγή: Deutche Welle

Διαβάστε επίσης:

Τουρκικά ΜΜΕ : Νέα περιστατικά κακοποίησης μεταναστών από έλληνες αστυνομικούς

Τουρκικά ΜΜΕ: «Ελληνες αστυνομικοί στον Εβρο έγδυσαν και έδειραν μετανάστες»