Με επεισόδια, ρίψη μολότοφ και χημικών αμαυρώθηκαν για ακόμα μια χρονιά, φοιτητικές και μαθητικές πορείες, που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δέκα χρόνια μετά από την ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Αυτή την ώρα, η ένταση έχει μεταφερθεί στα Εξάρχεια με ομάδες κουκουλφόρων να έχουν στήσει οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και υλικά από σπασμένα πεζοδρόμια στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 16 και έχουν ανέβει στην ταράτσα.

Περίπου στις 18:00 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στα Προπύλαια για την προγραμματισμένη  πορεία προς τη Βουλή,  στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Σε εξέλιξη (19:00) βρίσκεται η πορεία στο κέντρο της Αθήνας οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικοτήτων του αντιεξουσιαστικού χώρου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι διαδηλωτές φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και καταστολή συγκεντρώθηκαν αρχικά στα Προπύλαια ενώ αυτή την στιγμή η πορεία φτάνει στη Βουλή.

Όπως αναφέρουν οι οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους «Το κίνημα του Δεκέμβρη με το δυναμισμό του άνοιξε νέους δρόμους για το κίνημα. Με την πρωτοφανή μαζικότητα και επιμονή του, με την άμεση και έμπρακτη αμφισβήτηση της κυβέρνησης, των θεσμών του κράτους, της εξουσίας και του πλούτου, με τη διάρκεια και τον παλμό του, με την άρνησή του να μείνει στα όρια της «νομιμότητας», του καθωσπρεπισμού και τελικά της υποταγής στους θεσμούς, έδειξε το δρόμο για μια συνολική και ριζική ανατροπή της μέχρι τότε πολιτικής της αστικής τάξης».

Και προσθέτουν: «Σήμερα 10 χρόνια μετά συνεχίζουμε μέχρι να νικήσουμε ενάντια στη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όλων των επίδοξων διαχειριστών της κρίσης, ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού».

Η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας διεκόπη. Παράλληλα με εντολή της αστυνομίας, οι σταθμοί του μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα» είναι κλειστοί κι οι συρμοί διέρχονται κανονικά χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η έντση στο  κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε περίπου στη μία το μεσημέρι της Πέμπτης στο ύψος της πλατείας Κλαυθμώνος, όταν ομάδα νεαρών πέταξε πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίοι «απάντησαν» με χρήση χημικών. Παράλληλα άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια και στάσεις λεωφορείων, ενώ όπως έγινε γνωστό, σε 27 ανέρχονταν περί τις 19:30 οι προσαγωγές της Αστυνομίας, για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, μεταξύ των προσαχθέντων είναι και ορισμένοι ανήλικοι.

Επεισόδια σημειώθηκαν τέλος και στη Θεσσαλονίκη, αφού μόλις η πορεία έφτασε στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο ΥΜΑΘ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη νέα συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης με νέα επεισόδια και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της Αστυνομίας.