Το Κάστρο της Σκιάθου, «το κτισμένον επί θαλασσοπλήκτου βράχου υψηλού” όπως το περιγράφει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, επτά αιώνες μετά την κατασκευή του αναμένεται να αποκτήσει και πάλι κάτι από την χαμένη του αίγλη: Μετά από τέσσερα χρόνια αναμονής, η αναστήλωση του Κάστρου μπαίνει στην τελική ευθεία χάρη στις επίμονες προσπάθειες του πολιτιστικού συλλόγου ‘Η Σκιάθος’ και στην χορηγία που παραχώρησαν οι Γεώργιος και Παράσχος Αλεξανδρίδης. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η επικαιροποίηση των μελετών για την αποκατάστασή του και το έργο πρόκειται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δράσης του ΥΠΠΟΑ για το έτος 2019 με την προοπτική είτε να χρηματοδοτηθεί από κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα είτε να εκτελεστεί μέσω Προγραμματικής Σύμβασης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Το Κάστρο της Σκιάθου, ή ο Μυστράς του βορρά, όπως το χαρακτήρισε η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, κατά την διάρκεια αυτοψίας τον Μάιο του 2018, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα λίγα μεσαιωνικά μνημεία της χώρας που συνδυάζουν το φυσικό κάλλος με τον ιστορικό τόπο. Εγκαταλείφθηκε πριν από περίπου 200 χρόνια και η ανάδειξή του θεωρείται μεγάλης αξίας για την ιστορία του νησιού.

Ενδεικτική της θέσης που κατείχε στην Σκιάθο το κάστρο, αλλά και της επιβλητικότητάς του, είναι η περιγραφή που έκανε ο Παπαδιαμάντης το 1903: “Ο πελώριος βράχος ο βορεινός, ο θαλασσόπληκτος, επάνω του οποίου ήτο κτισμένον ποτὲ τὸ παλαιόν, τὸ κατηρειπωμένον σήμερον χωρίον».