Οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιράζονται «την ίδια επιθυμία» για μια συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο της G20 στο Μπουένος Άιρες, διαβεβαίωσε την Τετάρτη το Κρεμλίνο.

«Οι δύο πλευρές έχουν την ίδια επιθυμία για αυτή τη συνάντηση» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσακόφ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε να ακυρώσει την προβλεπόμενη συνάντηση εξαιτίας του επεισοδίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

«Την 1η Δεκεμβρίου θα υπάρξει μια συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό θα γίνει σε δύο μέρη: ένα τετ α τετ και μια συνάντηση με τα σημαντικότερα στελέχη των αντιπροσωπειών των δύο χωρών» διαβεβαίωσε ο Ουσάκοφ.

«Η φύση των συναντήσεων αυτών, τα περιεχόμενό τους και η διάρκειά τους θα εξαρτηθούν πλήρως από τους δύο ηγέτες» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος, χωρίς να αναφερθεί στις απειλές ακύρωσης της συνάντησης από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντόναλντ Τραμπ θα αναζητήσουν τους τρόπους για να μπει ένα τέλος στο αδιέξοδο στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Γιούρι Ουσάκοφ είπε σε δημοσιογράφους ότι η Μόσχα θα προτιμούσε η Ουάσιγκτον να χρησιμοποιεί απευθείας διπλωματικούς διαύλους για να μιλήσει με τη Ρωσία, παρά τα ΜΜΕ.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Washington Post, ο δισεκατομμυριούχος είπε χθες το βράδυ ότι δεν του «άρεσε αυτή η επίθεση» αναφερόμενος στο περιστατικό με τα ρωσικά και ουκρανικά πλοία στα ανοικτά της Κριμαίας.

«Ίσως να μην κάνω αυτή τη συνάντηση» με τον Πόυτιν, πρόσθεσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. «Η προετοιμασία της συνάντησης «συνεχίζεται» και «η συνάντηση έχει συμφωνηθεί», διαβεβαίωσε, εντούτοις, σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Εκτός του Ντόναλντ Τραμπ, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να έχει συναντήσεις στο Μπουένος Άιρες με τους προέδρους της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν την 30ή Νοεμβρίου, όπως και με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ την 1η Δεκεμβρίου.