«Θερμό» λεκτικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας προκαλούν οι συνεχείς προκλήσεις των γειτόνων οι οποίοι επιλέγουν την ένταση τον τελευταίο καιρό.

Οι φόβοι που εκφράζουν συνεχώς διπλωματικές πηγές είναι ότι ο Ερντογάν ψάχνει αφορμή για να δημιουργήσει «θερμό» επεισόδιο που θα προκαλέσει αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα -έτσι πιστεύει η Αγκυρα- να εξαναγκαστούν όλοι να προσκαλέσουν την Τουρκία στο ενεργειακό πάρτι.

Φοβούνται με λίγα λόγια ότι υπάρχει στο μυαλό των «γερακιών» ένα επεισόδιο άκρως εκβιαστικό ώστε να δείξει σε όλους ότι χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει σταθερότητα, επομένως, δεν θα είναι εύκολο να προχωρήσουν επενδύσεις όταν βρεθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Ενα από τα «αγαπημένα» θέματα της Αγκυρας, που άνοιξε μάλιστα ξανά με πρόχειρο τρόπο από την ελληνική κυβέρνηση, είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Ο Ερντογάν συνεχίζει να απειλεί στέλνοντας πολεμικά μηνύματα προκειμένου να προκαλέσει φόβο.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «ριψοκίνδυνες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, προειδοποιώντας πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

Ανέφερε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν. «Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας έως το τέλος», είπε, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο Anadolu και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ.

Η τοποθέτηση Ερντογάν λίγο μετά τη δημοσίευση στον τουρκικό Τύπο διάφορων χαρτών οι οποίοι αναβιώνουν εκτενείς τουρκικές διεκδικήσεις στην Μεσόγειο, δίχως να λαμβάνουν υπόψη νησιά όπως το Καστελόριζο.

Τέλος, ΜΜΕ της Τουρκίας έχουν επίσης αναφερθεί στο ενδεχόμενο συνεννόησης της Άγκυρας με την Λιβύη για κήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ώστε να προκληθούν εμπόδια σε ανάλογες διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Σκληρή απάντηση

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με μια ανακοίνωση σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κι ενώ είναι κλεισμένη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι τουρκικές προκλήσεις υπονομεύουν τη σταθερότητα της περιοχής σε μια κρίσιμη συγκυρία, καταδεικνύοντας την ένδεια νομικών επιχειρημάτων της Τουρκίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών.«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στις εξάρσεις επιθετικής ρητορικής της γείτονος. Αντιθέτως, ως παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, θα συνεχίσει, σε συνεργασία με τους συμμάχους και εταίρους της,να υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο και τα αναφαίρετα δικαιώματά της.

Όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, οι υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αναγνωρίζουν ότι η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας στην περιοχή μας. Η Τουρκία, αντί να επιμένει στις απειλές και τις παράνομες διεκδικήσεις και αμφισβητήσεις της, οφείλει να ακολουθήσει την υπεύθυνη αυτή στάση», αναφέρει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» τις ενέργειες της Αθήνας και της Λευκωσίας, έχοντας και την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, προειδοποιώντας όμως πως η συμπεριφορά τους συνιστά «απειλή και κίνδυνο πρωτίστως για τις ίδιες».

«Η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά της Ελλάδας και της "Νότιας Κύπρου" με την υποστήριξη ορισμένων ευρωπαϊκών κρατών αποτελεί πηγή απειλής και κινδύνου πρωτίστως γι' αυτές», είπε ο Ερντογάν.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, ο Ερντογάν υπογράμμισε πως η Άγκυρα δεν θα υποχωρήσει «ούτε στο ελάχιστο» από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Κατηγόρησε την Ελλάδα και την Κύπρο πως προσπαθούν να επιβάλουν την οικονομική και πολιτική κυριαρχία τους σε ζώνες όπου δεν έχουν δικαιώματα, επαναλαμβάνοντας την πάγια στρατηγική της Τουρκίας να αμφισβητεί την κυριότητα επί περιοχών και τις θαλάσσιες ζώνες που απορρέουν από αυτήν.

«Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους» πρόσθεσε.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από