Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον δήλωσε την Τετάρτη ότι θα μεταβεί στο τέλος του μήνα στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα ακροδεξιό πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου.

«Προσβλέπω στη συνάντηση με τον επόμενο πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Ρίο στις 29 Νοεμβρίου. Εχουμε πολλά κοινά διμερή συμφέροντα και θα συνεργαστούμε στενά για να επεκτείνουμε την ελευθερία και την ευημερία σε ολόκληρο το Δυτικό Ημισφαίριο», σημείωσε ο Μπόλτον σε tweet του.

Ο Μπολσονάρου, που εξελέγη τον περασμένο μήνα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, δήλωσε ότι σχεδιάζει να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σε φιλικό τόνο με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Καλά λόγια από τον αμερικανό πρόεδρο

Ο ακροδεξιός νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει αποκτήσει πολλά παρατσούκλια, μεταξύ των οποίων και εκείνο του «Τραμπ των Τροπικών».

Ο Τραμπ είχε μιλήσει για την «εξαιρετική τηλεφωνική συνομιλία» κατά την οποία συνεχάρη τον Μπολσονάρου και με tweet του αναφέρθηκε στα σχέδια των δύο ηγετών να «συνεργαστούν στενά στο εμπόριο, σε στρατιωτικά θέματα και οπουδήποτε αλλού!».

Ο πρώην στρατιωτικός Μπολσονάρου, ο οποίος ουδέποτε έκρυψε τη συμπάθειά του για την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας στη Βραζιλία (1964-1985), την οποία έχει χαρακτηρίσει «καθεστώς με κύρος», θα ορκιστεί την 1η Ιανουαρίου νέος πρόεδρος της χώρας.