Η Τεχεράνη δεν βλέπει κανένα νόημα επανέναρξης των συνομιλιών με την Ουάσινγκτον για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, λόγω έλλειψης εγγυήσεων για το σεβασμό μιας νέας συμφωνίας δήλωσε σήμερα από την Ρώμη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Αν ήταν να καταλήξουμε σε μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ, τι εγγυήσεις θα έχουμε ότι η συμφωνία θα διαρκέσει μετά τη διάρκεια της πτήσης; Θυμάστε τον Καναδά;», είπε ο Ζαρίφ στο συνέδριο MED 2018.

Τον Ιούνιο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε την υπογραφή του από το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη σύνοδο των G7 στο Καναδά, αμέσως μόλις το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε απογειώθηκε.

Παρά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 τον περασμένο Μάιο, η Τεχεράνη συνεχίζει εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι αυτής, σύμφωνα με τις τελευταίες εκθέσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε τη βούληση της χώρας να παραμείνει στη συμφωνία, αλλά σημείωσε ότι αυτό θα καταστεί δύσκολο αν δεν συνεχίζει να λαμβάνει τα οικονομικά οφέλη αυτής».

«Δαπανήσαμε 2,5χρόνια (για αυτή τη συμφωνία), δεν είναι έγγραφο δύο σελίδων, δεν είναι μια οικογενειακή φωτογραφία, είναι ένα κείμενο 150 σελίδων», είπε χαρακτηριστικά ο Ζαρίφ, τονίζοντας ότι η απόρριψη της διεθνούς συμφωνίας του 2015 από τον Τραμπ οφείλεται μεταξύ άλλων στο μίσος του νυν προέδρου των ΗΠΑ στον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα.

«Γιατί να προχωρήσουμε σε άλλες συζητήσεις μόνο επειδή κάποιος δεν συμπαθεί (αυτή τη συμφωνία), μόνο και μόνο επειδή μισεί τον προκάτοχό του;» διερωτήθηκε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από