Σε στόχο κατηγοριών έχουν μετατραπεί οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να επιμένει ότι αγνοούν τη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «κωμικά» τα σχετικά σχόλια του Τραμπ.

Ο Τραμπ δεσμεύθηκε την Τρίτη να παραμείνει «ακλόνητος εταίρος» της Σαουδικής Αραβίας, παρά την παραδοχή ότι ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν «μπορεί να γνώριζε» το σχέδιο της δολοφονίας του Κασόγκι, κατοίκου των Ηνωμένων Πολιτειών και αρθρογράφου της Washington Post.

Για την πιθανότητα ο πρίγκιπας Μοχάμεντ να είχε εμπλοκή στη δολοφονία, ο Τραμπ σχολίασε: «Μπορεί ναι, μπορεί όχι». Τα σχόλιά του συγκρούονται με τα ευρήματα της CIA, σύμφωνα με τα οποία η εντολή για την δολοφονία του Κασόγκι δόθηκε απευθείας από τον πρίγκιπα διάδοχο και ντε φάκτο ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε τα σχόλια του Τραμπ. «Η χθεσινή δήλωση είναι μία κωμική δήλωση», δήλωσε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

«Δεν είναι δυνατόν μία υπηρεσία Πληροφοριών σαν την CIA, που ξέρει και τι χρώμα έχει το τρίχωμα της γάτας που κυκλοφορεί στον κήπο του προξενείου της Σαουδικής Αραβίας…να μην ξέρει ποιος έδωσε την εντολή αυτή. Αυτό δεν είναι αξιόπιστο ούτε για την αμερικανική ούτε για την παγκόσμια κοινή γνώμη», πρόσθεσε.

Από την δολοφονία του Κασόγκι στις αρχές του Οκτωβρίου, οι τουρκικές αρχές επαναλαμβάνουν ότι η εντολή ήλθε από τα «υψηλότερα κλιμάκια» της σαουδαραβικής κυβέρνηση, χωρίς να κατονομάσει τον πρίγκιπα διάδοχο.

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε ποικιλία αντιφατικών και αντικρουόμενων εκδοχών για την δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι με το μέλημα να απαλλάξει τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι ένας σημαντικός επιχειρηματικός εταίρος και ένας «μεγάλος σύμμαχος» στην μάχη κατά της ιρανικής επιρροής στην Μέση Ανατολή.

Έπειτα από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Ουάσινγκτον, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν είναι πλήρως ικανοποιημένη από το επίπεδο συνεργασίας με την Σαουδική Αραβία για την υπόθεση.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ότι η Άγκυρα είναι πιθανόν να ζητήσει επίσημη έρευνα των Ηνωμένων Εθνών εάν η συνεργασία της με το Ριάντ καταλήξει σε αδιέξοδο.