Βλέπουν οι αστροναύτες ή οι κοσμοναύτες όνειρα στο Διάστημα και μάλιστα αυτοί που βρίσκονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι καταφατική. Όχι μόνο βλέπουν όνειρα, αλλά και όνειρα που δεν τα ξεχνούν ποτέ. Έτσι λένε οι παλιοί και έμπειροι ρώσοι κοσμοναύτες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εν ενεργεία κοσμοναύτης Σεργκέι Προκόπιεφ που βρίσκεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε μια ζωντανή επικοινωνία με τους χρήστες του ρωσικού μέσου κοινωνικής δικτύωσης VKontakte.

«Μου είχαν πει οι παλιοί συνάδελφοι μου οι οποίοι είχαν ήδη τέτοιες εμπειρίες, ότι οπωσδήποτε θα δεις κάποιο όνειρο που δεν θα το ξεχάσεις. Έτσι είδα κι εγώ ότι επέστρεψα στη Γη από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα έπρεπε να επιστρέψω στο κοσμοδρόμιο Μπαϊκανούρ για να κάτσω και πάλι στο διαστημόπλοιο και να γυρίσω πίσω, αλλά το έχασα. Γελούσα με τον εαυτό μου, στη συνέχεια, αλλά πράγματι αυτό συνέβη στο όνειρο μου» δήλωσε ο Προκόπιεφ, προσθέτοντας ότι δεν πρόφθασε την εκτόξευση του διαστημοπλοίου όπως και οι άλλοι κοσμοναύτες που είδαν το ίδιο όνειρο.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απαντώντας στο ερώτημα ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον όνειρο που είδε κατά την διάρκεια της παραμονής του στον Διεθνή Σταθμό, ο Προκόπιεφ είπε ότι «τα όνειρα που βλέπει κανείς στον Σταθμό τα θυμάται για πάντα, ίσως επειδή ο ύπνος που κάνουμε είναι πολύ βαρύς».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: «Σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας κοιμάσαι καλύτερα, απ’ ότι κοιμάσαι στη Γη. Είναι δύσκολο να θυμηθώ κάποιο όνειρο συγκεκριμένα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι όλα τα όνειρα που βλέπουμε εδώ στο Διάστημα είναι όνειρα για τη Γη. Δεν θυμάμαι ούτε μια φορά να ονειρεύτηκα, πως πετάω μέσα στον Σταθμό».

Οι χρήστες του VKontakte στην ζωντανή του σύνδεση με τον ρώσο κοσμοναύτη που έγινε με αφορμή τα 20 χρόνια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Προκόπιεφ, ποιο ζωάκι θα ήθελε να έχει μαζί του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό αν έχει αυτή την δυνατότητα. «Νομίζω, ότι εδώ πάνω θα μπορούσα να έχω ένα χαμστεράκι».