Πορτρέτο του Τούρκου υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ φιλοξενεί η γαλλική «Le Monde», υπό τον τίτλο «ο πασάς της τουρκικής οικονομίας». Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει τη θεαματική άνοδο του Αλμπαϊράκ  μετά την αλλαγή του πολιτεύματος, καθώς είναι ο γαμπρός του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και έχει πλέον «αναρριχηθεί στο νούμερο 2 αξίωμα του τουρκικού κράτους».

Επικεφαλής του Υπουργείου Οικονομικών και Οικονομίας, ο Αλμπαϊράκ θα πρέπει να ξαναδώσει πνοή σε μια οικονομία που έχει εξασθενήσει με την κατάρρευση της λίρας, γράφει η Le Monde.

O Αλμπαϊράκ ακολουθεί τον Τούρκο Πρόεδρο στα ταξίδια του, μαζί με δύο άλλα μέλη του στενού  κύκλου του Ερντογάν: τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ και τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, τονίζει η Le Monde.

H εφημερίδα γράφει οτι ο Αλμπαϊράκ έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας του Γκιουλέν,  το οποίο έκλεισε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. «Αν δεν ήταν ο γαμπρός, θα σάπιζε στη φυλακή όπως όλοι εκείνοι που δικάστηκαν μετά το πραξικόπημα για δεσμούς με το κίνημα Γκιουλέν», λέει ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος, Οζγκιούρ Οζέλ. «Ήμουν σε εκπαιδευτήριο της κοινότητας, αλλά δεν ήμουν ποτέ υπό την επιρροή του», απαντά ο Αλμπαϊράκ.

Ως αποτέλεσμα της θρησκευτικής εκπαίδευσής του, δεν δίνει ποτέ το χέρι σε γυναίκα, σχολιάζει η Le Monde, θυμίζοντας περιστατικό του 2016 όπου ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ  απέφυγε να πιάσει το τεταμένο χέρι της συζύγου του τότε πρωθυπουργού A. Νταβούτογλου.

Ως προς την αρμοδιότητά του Αλμπαϊράκ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ενώ απέναντι στους επενδυτές υποστηρίζει τη νομισματική ορθοδοξία, αυτό δεν τον εμποδίζει να προσχωρεί στην άποψη του πεθερού του, ότι τα επιτόκια αποτελούν αμαρτία που καταδικάζει η ισλαμική πίστη. Εξ ου και η διάσταση που διαπιστώνεται μεταξύ λόγων και των πράξεων. Δεν προλαβαίνει να ανακοινωθεί ο έλεγχος των δημόσιων δαπανών και ακολουθούν διπλάσιες υποσχέσεις φοροαπαλλαγών. Και αυτή η τάση είναι πιθανό να ενισχυθεί καθώς πλησιάζουν οι περιφερειακές εκλογές, τον Μάρτιο του 2019, ακριβώς τη στιγμή που η οικονομία ασθμαίνει -με αναμενόμενη από το ΔΝΤ ανάπτυξη 0,4% έναντι 3,5% το 2018, γράφει η Le Monde.