Το κίνημα Πέντε Αστέρων επιχείρησε, με τροπολογία που κατέθεσε κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού στην βουλή, να πετύχει την έγκριση μέτρου που προέβλεπε την δωρεάν παροχή προφυλακτικών σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών: σε νέους μέχρι 26 ετών, σε πρόσφυγες και ξένους πολίτες που χαίρουν ανθρωπιστικής προστασίας, αλλά και σε όλους τους ιταλούς με φορολογική δήλωση η οποία δεν ξεπερνά τις 26.000 ευρώ τον χρόνο.

Μια κίνηση που είχε ως στόχο την πρόληψη σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, ευνοώντας ιδίως τους νέους και τους ξένους πολίτες που δεν έχουν μεγάλη οικονομική ευχέρεια.

Αρχικά, αντέδρασε η κεντροαριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος, τονίζοντας ότι οι «πεντάστεροι», πρόσφατα, καταψήφισαν παρόμοιο μέτρο που είχε παρουσιάσει η προοδευτική παράταξη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και τώρα προσπαθεί να την επαναφέρει, παρουσιάζοντάς την ως δική της ιδέα.

Τελικά, όμως, τα καθοριστικά προβλήματα προέκυψαν από την κυβερνητική συμμαχία: η Λέγκα έθεσε βέτο, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην δωρεάν παροχή προφυλακτικών στους πρόσφυγες. Και τα Πέντε Αστέρια, τουλάχιστο προσωρινά, αναγκάσθηκαν να κάνουν γνωστό ότι η όλη πρωτοβουλία παραμένει ενδιαφέρουσα, αλλά, προς το παρόν, η εφαρμογή της πρέπει να αναβληθεί…