Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Βαλέρι Σιμεόνοφ υπέβαλε σήμερα Παρασκευή την παραίτηση μετά από σφοδρά πυρά που δέχθηκε για τα προσβλητικά του σχόλια προς τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Ο Σιμεόνοφ, ο οποίος ανέλαβε το 2017 τα καθήκοντά του, ως μέλος του εθνικιστικού κυβερνώντος κόμματος, «Εθνικό Μέτωπο για την Σωτηρία της Βουλγαρίας», δήλωσε ότι παραιτείται εξαιτίας της «εκστρατείας των μέσων μαζικής ενημέρωσης που βλάπτει τη φήμη της κυβέρνησης».

Ο Σιμεόνοφ προκάλεσε οργή όταν χαρακτήρισε τους διαδηλωτές και τους ακτιβιστές, υπέρμαχους των δικαιωμάτων των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες «στρίγκλες» με «δήθεν άρρωστα παιδιά».

Οι γονείς είχαν ζητήσει την παραίτησή του από τον Οκτώβριο, όταν και έκανε το σχόλιο αυτό, παρόλο που αργότερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη. Ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δέχθηκε αμέσως την παραίτησή του, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες πραγματοποιούν επί μήνες διαδηλώσεις, ζητώντας βελτίωση των κοινωνικών παροχών. Ένας διαδηλωτής είπε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο BNT ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις διεκδικώντας καλύτερη περίθαλψη, ακόμη και μετά την παραίτηση Σιμεόνοφ.