Οι… καμπάνες άρχισαν να χτυπούν για τον Παναθηναϊκό. Η Euroleague πήρε θέση για όσα εκτυλίχθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ. Οπως ανακοινώθηκε επίσημα από τη διοργανώτρια αρχή, με απόφαση του Ανεξάρτητου Πειθαρχικού Δικαστή, ενεργοποιούνται ξανά τα πρόστιμα με τα οποία είχε τιμωρηθεί το Τριφύλλι και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος την περασμένη σεζόν (410.000 €), ενώ παράλληλα του επιβάλλεται νέα χρηματική ποινή, ύψους 30.000 € για όσα συνέβησαν στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.

Συνολικά λοιπόν οι πράσινοι θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 440.000 €, ενώ στην απόφαση δεν γίνεται γνωστό εάν ο Γιαννακόπουλος τιμωρείται με αποκλεισμό από τα γήπεδα. Για την ακρίβεια το πρόστιμο που είχε «παγώσει» ανερχόταν στις 410 χιλ ευρώ και ο Γιαννακόπουλος τιμωρήθηκε με 30 χιλ ευρώ για την παρουσία του στα αποδυτήρια των διαιτητών.

Το νέο πρόστιμο των 30.000 αφορά την έλλειψη σεβασμού, όπως αναφέρει η διοργανώτρια αρχή, σε μέλος του διαιτητικού τρίο. Το πιο σοβαρό, ωστόσο, είναι ότι η Euroleague αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, σχετικά με τη δήλωση μετά το παιχνίδι που εμφανίζεται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης που επηρεάζουν την εικόνα της διοργάνωσης και των μετόχων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ευρωλίγκας αναφέρει τα εξής:

«Ο Αθλητικός Δικαστής της Euroleague τιμώρησε με πρόστιμο 30.000 ευρώ για τις δηλώσεις που έγιναν στη διάρκεια του ματς του Παναθηναικού με τον Ολυμπιακό, για την 6η αγωνιστική της Regular Season.

Οι παραβιάσεις αφορούσαν δηλώσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου για προσβολή και πράξεις που δείχνουν έλλειψη σεβασμού προς ένας μέλος των διαιτητών αλλά και σχόλια που αναπαράχθηκαν σε διάφορα ΜΜΕ εντός και εκτός Ελλάδας, προκαλώντας ζημιά στην εικόνα του διαγωνισμού.

Ο Ανεξάρτητος Πειθαρχικός Δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κ. Γιαννακόπουλος αγνόησε τις αξίες του αθλητισμού, το πνεύμα της αθωότητας και της καλής αθλητικής συμπεριφοράς με τις αναφερόμενες δηλώσεις, επισημαίνοντας στο ψήφισμα ότι ο κ. Γιαννακόπουλος επωφελείται από αναστολή κυρώσεων την οποία παραβίασε, μαζί με την δέσμευση να συμπεριφέρεται σωστά. Αυτό έκανε την στάση του ακόμα πιο καταδικαστέα.

Συνεπώς, η Euroleague αποφάσισε να επαναφέρει τα παρακάτω πρόστιμα από την περσινή σεζόν, τα οποία και “πάγωσαν” τον περασμένο Οκτώβριο:

-160.000 ευρώ για δημόσιες τοποθετήσεις, που έγιναν από τον κύριο Γιαννακόπουλο στις 9 και στις 16 του περασμένου Απριλίου.

-250.000 ευρώ για δημόσιες τοποθετήσεις που έγιναν από τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στις 20 του περασμένου Απριλίου.

Η ποινή που απαγορεύει στον κ. Δημήτρη Γιαννακόπουλο να παρακολουθήσει από κοντά τα παιχνίδια της Euroleague παραμένει σε αναστολή, αν και θα επανέλθει σε περίπτωση οποιασδήποτε περαιτέρω παράβασης.

Επιπλέον, ο Ανεξάρτητος Πειθαρχικός Δικαστής επέβαλε πρόστιμο ύψους 2.500 ευρώ στον Παναθηναϊκό για τη χρήση δεικτών λέιζερ και € 3.500 για τη συμπεριφορά των ατόμων στις θέσει δίπλα στο παρκέ (σύμφωνα με το άρθρο 29.2.ε και ζ του Πειθαρχικού Κώδικα αντίστοιχα), στο ίδιο παιχνίδι την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.

Επίσης, έχει κινηθεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον του Παναθηναϊκού και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και θα διεξαχθεί έρευνα από τον Πειθαρχικό Δικαστή σχετικά με τη δήλωση μετά το παιχνίδι που εμφανίζεται σε διάφορα μέσα ενημέρωσης και επηρεάζουν την εικόνα της διοργάνωσης και των ομάδων».