Τα λείψανα άλλων οκτώ θυμάτων βρέθηκαν την Τετάρτη σε μια πόλη της βόρειας Καλιφόρνιας μεγάλο μέρος της οποίας απανθρακώθηκε από δασική πυρκαγιά την περασμένη εβδομάδα και περιοχές γύρω από αυτήν, αυξάνοντας σε — τουλάχιστον — 56 τον αριθμό των νεκρών εξαιτίας της λεγόμενης Camp Fire, που ήδη έχει χαρακτηριστεί η πιο πολύνεκρη και η πιο καταστροφική στην ιστορία της Πολιτείας.

Ο νέος απολογισμός των θυμάτων ανακοινώθηκε μερικές ώρες μετά την άφιξη μονάδων της Εθνοφρουράς για να βοηθήσουν στις έρευνες στην Πάρανταϊς, στην Καλιφόρνια, περίπου 280 χιλιόμετρα βόρεια από το Σαν Φρανσίσκο.

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, το γραφείο του σερίφη της Κομητείας Μπιούτ, του Κόρι Χόνι, έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με τα ονόματα 100 και πλέον ανθρώπων που συγγενείς τους ανέφεραν πως αγνοούνται, στην πλειονότητά τους άνω των 65 ετών (1). Αρχικά, οι αρχές μίλαγαν για 230 αγνοούμενους.

Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους η τύχη των οποίων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή ζούσαν στην Πάρανταϊς, μια πόλη 27.000 κατοίκων, που μεγάλο μέρος της μετατράπηκε σε αποκαΐδια τη νύχτα της περασμένης Πέμπτης.

Πάνω από 8.800 κτίρια, τα περισσότερα από αυτά σπίτια, καταστράφηκαν τελείως μέσα και γύρω από την Πάρανταϊς. Οι εντολές απομάκρυνσης κατοίκων από τις εστίες τους παραμένουν σε ισχύ για περίπου 50.000 ανθρώπους.

«Γίνεται πρόοδος» στις προσπάθειες κατάσβεσης, διαβεβαίωσε ο Κεν Πίμλοτ, διευθυντής της υπηρεσίας Δασών και Πυροπροστασίας της Καλιφόρνιας (CalFire) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από τον κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Τζέρι Μπράουν, τον υπουργό Εσωτερικών Ράιαν Ζίνκι και άλλους αξιωματούχους.

«Αυτή είναι μια από τις χειρότερες καταστροφές που έχω δει στην καριέρα μου», σχολίασε ο Μπροκ Λονγκ, επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων (FEMA), μιλώντας σε δημοσιογράφους στην κοντινή πόλη Τσίκο.

Η φωτιά ενισχύθηκε από ισχυρούς ανέμους και εξαπλώθηκε ταχύτατα στα δέντρα και τη βλάστηση που μετατράπηκαν σε καύσιμο για τις φλόγες, πολύ περισσότερο εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας στην Πολιτεία. Τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα. Ορισμένοι λένε ότι μπορεί να οφείλεται στην πλημμελή συντήρηση ηλεκτροφόρων καλωδίων, με υπαιτιότητα μιας εταιρείας ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Η καταστροφή έπληξε την Κομητεία Μπιούτ καθώς ταυτόχρονα μαίνονταν πολλές ακόμη πυρκαγιές, κυρίως η λεγόμενη Woolsey Fire, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, κατέστρεψε πάνω από 400 κτίρια και εκτόπισε 200.000 κατοίκους σε βουνά και λόφους κοντά στην ακτή του Μάλιμπου, δυτικά του Λος Άντζελες. Την Τετάρτη, το γραφείο του σερίφη της Κομητείας του Λος Άντζελες γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να βρέθηκαν τα λείψανα ενός τρίτου θύματος της πυρκαγιάς Γούλζι.