Η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η αποσχιστική λογική, την οποία υποδηλώνει, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, με αφορμή τα 35 χρόνια από την ημέρα που η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία προχώρησαν «στην απολύτως παράνομη ενέργεια να ανακηρύξουν σε δήθεν κράτος τα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Προδρόμου σημειώνει ότι προτεραιότητα του Προέδρου Ν. Αναστασιάδη και της κυβέρνησης ήταν και παραμένει ο τερματισμός της κατοχής εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για τον σκοπό αυτό, συνεχίζει ο κ. Προδρόμου, καταβάλλονται συνεχώς προσπάθειες για την επίτευξη αποδεκτής και βιώσιμης συμφωνίας, στη βάση των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου, των αποφάσεων του ΟΗΕ και των αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να επιτευχθεί λειτουργική λύση, που θα διασφαλίζει μέλλον ειρήνης, συνεργασίας και ευημερίας όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Επίσης, εκφράζεται η ελπίδα ότι η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, ώστε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει ο Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω της αποστολής της κας Λουτ, να συμφωνηθούν το ταχύτερο δυνατόν οι «Όροι Αναφοράς» και να επαναληφθεί η διαπραγμάτευση για επίλυση του Κυπριακού.

Η διεθνής κοινότητα, με σειρά ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, χαρακτήρισε την ανακήρυξη της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» νομικά άκυρη και κάλεσε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά της.

Συγκεκριμένα, με τα ψηφίσματα 541 και 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών «καταδικάζει την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της.

Στα κατεχόμενα, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, μίλησε και πάλι για τουρκοκυπριακό «λαό» και δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στην ελληνοκυπριακή ηγεσία να τον μετατρέψει σε μειονότητα. Ο Ακιντζί είπε ότι «θα συνεχίσει τον αγώνα για τη διαμόρφωση σχέσεων πολιτικής ισότητας, όπως προβλέπεται στις παραμέτρους των ΗΕ».

Κατά την ομιλία του σήμερα, πριν την παρέλαση στα κατεχόμενα για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι οι διαδικασίες ανοικτού τέλους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό «έμειναν στο παρελθόν, όπως αναφέρεται και στην έκθεση των ΗΕ» και ότι στόχος του είναι «η δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών».

Δήλωσε τέλος ότι «επιθυμεί να δει μια αντίληψη στην ελληνοκυπριακή πλευρά διαμοιρασμού των αρμοδιοτήτων και του πλούτου κατά δίκαιο τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν νέες εντάσεις στην περιοχή, αλλά ευκαιρίες συνεργασίας.